Pécsi öröm, Växjö-i csalódás

Nagy Imre kiugratásait követően Turi Zsolt két gólt is lőtt a svéd Östers IF-nek az Intertotó Kupában.

1988 nyarán nem mindennapi csemegével igyekezett kiengesztelni szurkolóit a PMSC labdarúgócsapata. Miután a piros-feketéknek balul sikerült a bajnoki szezonzárás – az együttes az NB I 10. helyén végzett – nemzetközi mérkőzéssorozattal kívánták visszacsábítani a lelátókra az érdeklődőket. Az Intertotó Kupa csoportküzdelmei olyan jó nevű együtteseket hoztak a baranyaiak útjába, mint a svájci Grasshoppers, a svéd Östers, vagy a lengyel Pogon Szczecin.

Garami József mesteredző tanítványai első fellépésükön Újmecsekalján háromezer drukker előtt botlottak, az elődöket a „szöcskék”, vagyis a Grasshoppers verte el 1-0-ra. A pécsieknek azonban nem volt lehetőségük a kesergésre, pár nappal később, 1988. július 2-án ugyanis a svéd Växjö városából érkező Östers IF ellen léptek pályára a baranyai megyeszékhelyen. Nem lehetett azonban könnyű a felkészülés, hiszen az egyesület körül pénzügyi gondok sokasodtak, de most nem ezzel foglalkozunk.

A szintén szombaton rendezett összecsapás előtt kiderült, a svédek két legjobbja lemondta a pécsi vendégjátékot. Ezt kihasználva a mieink kilenc perccel a kezdést követően már gólt értek el. Nagy Imre ugratta ki Turi Zsoltot, ő előbb elvitte a labdát a rátámadó Europaeus mellett, majd a kimozduló Lundin kapus válla felett az üresen maradt háló közepébe lőtt, 1-0. Újabb kilenc minutum múlva a frissen leigazolt Czéh László fejestét még bravúrral hárították, ám utána már nem volt menekvés.

Névtelen17

Ezúttal is Nagy Imre szöktette Turi Zsoltot, aki szépen lecselezte magát az alapvonalig, majd a beadás helyett inkább lőtt, s a cimbalom szögből érkező labda annyira meglepte a vendégek hálóőrét, hogy hagyta, had menjen el a háta mögött. Vesztére, az a hosszú sarokban kötött ki, 2-0. A folytatásban nagyon sok gyönyörű támadást láthattak kilátogató szurkolók, újabb találat viszont nem esett, így megszerezte első pontjait a PMSC az Intertotó Kupában.


Intertotó Kupa, 2. csoportmérkőzés

PMSC – Östers IF 2-0 (2-0)

PMSC: Bodnár – Kónya, Márton, Hámori, dr. Brezniczky – Megyeri, Bérczy, Czéh, Balogh (Kádár, 78.) – Nagy I. (Udvardi, 66.), Turi. Vezetőedző: Garami József.

Östers IF: Lundin – Persson, Petoja, Europeaus, Björklund (Windbald, 46.) – Westerlund, U. Jansson (Hammarklund, 63.), Westring, J. Jansson – Hansson, Eklund. Vezetőedző: Per Olaf Bild.


Ez a győzelem akkor egyébként háromezer forintnyi pontpénzt eredményezett a pécsi fiúknak. Arra pedig már szinte alig emlékezhet valaki, hogy a mérkőzés szünetében az OTP tombolát rendezett, amelynek fődíja egy motorkerékpár volt. Ráadásul egy új igazolást is sikerült bejelentenie a klubnak. Kincses Tibor, az akkori szakosztályvezető a Rába ETO-tól sikeresen Pécsre igazolta Nagy Tamást, aki az ezredforduló után edzője is volt a piros-feketéknek. Mellette Lehota István is csatasorba állt, neki szintén nagy szerepe volt a pár nappal későbbi Pogon Szczecin elleni hazai Intertotó Kupa mérkőzésen.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram