Szép búcsú az európai kupáktól

Harminckét évvel ezelőtt játszotta itthon a Stuttgart elleni utolsó nemzetközi kupamérkőzését a PMSC.

1991. október 2-án Európa számos városában, így Pécsett is kupanap volt. Az újmecsekaljai stadionban PMSC – VfB Stuttgart UEFA-kupa visszavágó mérkőzést rendeztek. A pécsiek helyzete eléggé nehézkes volt, hiszen a stuttgarti 4-1-es vereség után minimum 3-0-ra kellett volna nyerniük otthon ahhoz, hogy idegenbeli góllal továbbjussanak.

Garami József vezetőedző esélyeit tovább csökkentette, hogy keretét sérülések tizedelték. Erről maga a tréner árulkodott a találkozót megelőzően: – Reálisan senki sem számíthat a továbbjutásunkra, de ha már búcsúzni kell, akkor szépen szeretnénk búcsúzni – idézi Garami Józsefet, egykori sikeredzőnket a Dunántúli Napló.

Fénykép: Laufer László / Dunántúli Napló

Fénykép: Laufer László / Dunántúli Napló

Vélhetően a szakadó eső, no meg a szokatlanul korai kezdés miatt csupán háromezren látogattak ki a Stadion utcába. A játékosok pedig pontban délután fél kettőkor, az olasz Pezzella Arcengelo játékvezetővel az élen kivonultak a PMSC-pálya felázott, csúszós gyepére. A két csapat összeállítása a következő volt:

PMSC: Bodnár – Braun, Balog, Bódog – Kónya, Jenei, Ulveczki, Czéh, Kocsis – Mörtel, Magyar. Edző: Garami József.

VfB Stuttgart: Immel – Schneider, Dubajics, Schmaler – Schafer, Buchwald (Krammy, 68.), Strahmel, Gaudino, Frontzeck – Kastl (Mayer, 74.), Walter. Edző: Christoph Daum.

A mérkőzés korabeli tudósításában egy állati élményt is feljegyeztek, a játékosok mellett ugyanis egy nem mindennapi vendég is tiszteletét tette a játéktéren. Történetesen egy hosszú farkú, menyétszerű kis jövevény futkározott jó két percig a füvön, majd a reklámtáblák alatt kiosonva jelezte, tőle akár kezdődhet a találkozó.

A kilátogatók nagy örömére a vezetést a pécsiek a 18. percben szerezték meg. Kónya Mihály jobbról beívelt, Magyar Zsolt az ötösről kapura emelt, Immel Eike, a német hálóőr a kapufára tolta a labdát, majd azt másodszorra már csak a gólvonal mögül tudta kihalászni. A partjelző gólt jelzett, a játékvezető ebben a hitében pedig megerősítette és középre mutatott, 1-0.

Fénykép: Laufer László / Dunántúli Napló

Fénykép: Laufer László / Dunántúli Napló

Ám a hazaiak előnye a második félidő 54. percéig tartott csak ki, ekkor Buchwald Gaudino adott be balról, a labda elsuhant a lábak között, Strehmel Alexander viszont le tudta venni az ötösön, majd az elvetődő Bodnár László mellett beemelt a kapu bal oldalába, 1-1. Ekkor már mutatkoztak jelei a két csapat közti erőkülönbségnek, ami a 75. percben a németek javára döntött.

A csereként beálló Mayer Michael 16 méteres lövése a kapuba vágódott, igaz ebben közreműködött Czéh László is, ugyanis a stuttgarti játékos lökete róla ment be, 1-2. Garami József tanítványai azonban nem adták fel. Hat perccel a lefújás előtt Mörtel Béla magánszáma következett, ami nagy tapsot érdemelt. A 84. minutumban a csatár Czéh László indításával betört a tizenhatoson belülre, aztán egy csel után hat méterről okosan a bal alsóba gurított, beállítva ezzel a 2-2-es végeredményt. Végül ha nem is győzött, legalább szépen búcsúzott a PMSC a nemzetközi kupáktól.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram