Pécs legnagyobb futballsikere volt!

Ötvenhárom évvel ezelőtt a Pécsi Dózsa labdarúgócsapata legyőzte a Newcastle United együttesét és továbbjutott az EVK-ban – 4. rész.

A híressé vált lila-fehér jogelődök az Európai Városok Kupájának (EVK) első körében előbb a román CS Universitatea Craiova együttesét búcsúztatták 4-2-es összesítéssel, amivel dr. Czibulka Mihály együttese továbbjutott a második fordulóba. A folytatásban a baranyaiakra már jóval komolyabb erőpróba várt, méghozzá az angol Newcastle United FC ellen. A 16-ba kerülésért vívott első csatát vendégként játszották a pécsiek, ám végül 2-0-ra kikaptak.

A visszavágót 1970. november 4-én játszották Pécsett, ami ötvenhárom évvel ezelőtt egy szerdai napra esett. Minden tekintetben felfokozott izgalom övezte a meccset, amelyre egyébként valamivel több, mint húszezer jegyet adtak ki. Ám elővételben már napokkal korábban elkapkodták az összes ülőhelyet. A szerencsések azonban még lecsaphattak az állóhelyi belépők egyikére. Nem hiába, a pécsi focirajongók nem akartak lemaradni erről a nemzetközi kupameccsről.

A Pécsi Dózsa elöljárói sem bíztak semmit a véletlenre, így bár elsőre sokak tetszését nem nyerte el, de fél 2-re tették a meccs kezdetét. A korai kezdés oka abban rejlett, hogy amennyiben a Dózsa esetleg behozza kétgólos hátrányát, akkor a szabályok szerint kétszer 15 perces hosszabbítás következett, és ha ekkor sincs döntés, akkor rúgják a 11-eseket. Az események utólagos ismeretében emiatt aztán senki sem kesergett, sőt, a Verseny utcában megtörtént a szinte elképzelhetetlen.


Az összeállítások a következők voltak:

Pécsi Dózsa: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád J., Kincses V. – Kocsis I., Daka, Tóth J. – Bércesi (Dunai J., a 115. percben), Máté, Rónai (Tüske, a 90. percben). Vezetőedző: dr. Czibulka Mihály.

Newcastle United: McFaul – Craig, Moncur, McNéve, Clark – Gibb, Dyson (Hitson, a 85. percben), Young – Robson, Davies, Ford (Mitchell, a 105. percben). Vezetőedző: Joseph Harvey.


Az összecsapásra a felek a svájci Roland Marendas bíróval az élükön, huszonkétezer lelkes néző előtt futottak ki a pályára. Óriási hangulat uralkodott, a Pécsi Dózsa pedig már az első perctől kezdve támadólag lépett fel. Nekik volt sürgősebb, a 28. percben pedig vezetéshez is jutottak. Konrád János szabadrúgása nyomán Bércesi Ferenctől Máté Jánoshoz került a labda, aki jól feltalálta magát és 14 méterről ellőtt lapos labdája megtalálta az utat az angol kapuba, 1-0.

A második félidő 81. percében aztán újabb reménysugár csillant fel, miután a Dózsa tizenegyeshez jutott. A 16-osra betörő Kocsis Istvánt felvágták az angol védők, a jogosan megítélt büntetőrúgásnak Máté János állt neki és küldte biztosan a labdát a hálóba, 2-0. A lila-fehérek ezzel behozták a Newcastle előnyét, újabb gól pedig már nem esett, így következhetett a hosszabbítás, amelyben szintén érintetlenek maradtak a hálók. A büntetőpárbajkor óriási volt az izgalom, és bekövetkezett, amire kevesen számítottak.

newcastle

Konrád János bevágta, Bryan Robson azonban a felső lécre bombázott. Daka László sem hibázott, Ian Mitchell lövését viszont a mi kapusunk hárította. Tüske Csabán volt a sor, labdája a hálóba jutott. Nem úgy Tommy Gibb próbálkozása, ami Rapp Imrében akadt el, amivel minden eldőlt. A nézők a pályára özönlöttek ünnepelni, de az UEFA ellenőre szerint 3-0-nál is kötelező volt befejezni a sorozatot. Dunai János, meg Tóth József sem rontott, Clark Frank, illetve Willie McFaul ugyanúgy járt el, amivel 5-2-re módosult a végeredmény. Így hát a Pécs mehetett tovább!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram