Made in PMFC-interjú Kulcsár Árpáddal

Edzések helyett kórházban töltötte az év első napjait, de már ismét az együttes élén áll, és komoly változásokat szeretne megvalósítani a csapat játékában. Szerinte ősszel nem csak a lőtt gól volt kevés, hanem eleve, a gólszerzési lehetőség, és bár meggyőződése, hogy egyelőre még hátrafelé kell figyelnie csapatával, a jelenlegi hatodik helyen nem szeretne rontani. Kulcsár Árpáddal, a PMFC vezetőedzőjével beszélgettünk.

A klub honlapján úgy fogalmazott a betegsége kapcsán, hogy a környezete jobban megijedt magánál. Ezek szerint azért valamennyire ön is hátrahőkölt, amikor kiderült, hogy agyvérzése volt?

Nem. Nem volt semmilyen tünetem, ami megijesztett volna. Persze amikor az emberrel a CT után közlik, hogy van egy vérzés a fejében, akkor nem tölti el felhőtlen boldogság, de nem volt bennem félelem vagy ijedtség. Jelnek fogtam fel. Tudom, hogy miért történt és látom, hogy min kell változtatnom.

Amikor az imént az interjúhoz készült a fotó, viccesen megjegyezte, tíz év után most először volt szabadságon. Gondolom az okok között ez is szerepel.

Ez a sors fintora. Azt gondolhatná bárki – teljes joggal –, hogy a vezetőedzői kinevezés sok stresszel jár, és ez lehetett az oka az agyvérzésnek. A valóság azonban az, hogy hosszú évek után éppen akkor nyugodtam meg leginkább, amikor a csapat vezetőedzője lettem. A családom aggódott, hogy nem lesz ez jó, de ők is alátámaszthatják, kiegyensúlyozott lettem. Lehet, hogy pont ez a megnyugvás hozta elő, mivel az utóbbi években sosem pihentem ki magam.

És most hogy érzi magát? Azt látom, hogy sokat fogyott.

Nagyon sokat, igaz már visszajött valamennyi. Amúgy köszönöm, jól vagyok, csak már hiányzik a mozgás. Mindenben betartom az orvosom utasításait, fokozatos térek vissza a mindennapokba.

Amikor ősszel, még félig-meddig külső szemlélőként figyelte az együttes szereplését, mi járt a fejében?

Weitner Ádámmal jó kapcsolatban voltam, és vagyok a mai napig. Ő is érezte, hogy nem úgy megy a játék, ahogy szerette volna. Sokan kérdezték, hogy ugyanezzel a játékosállománnyal lehet-e jobb, eredményesebb futballal előrukkolni, de ez fikció, amire nem szabad, de valójában nem is lehet válaszolni.

Miben lesz más a Kulcsár-féle PMFC?

Picit másabb stílust képviselek, de persze nincs arra garancia, hogy eredményesebb is lesz. Az jó, hogy az utolsó három bajnokinkból kettőt megnyertünk, nagy következtetést azonban ebből lehetetlen levonni. Az biztos, hogy kezdeményezőbb stílust szeretnék megteremteni, akár nálunk van a labda, akár nem. Ha nincs, több embert szeretnék elől a védekezésre fordítani, hogy minél magasabban tudjunk labdát szerezni. Ebben benne van az is bizonyos játékhelyzetekben, hogy két támadóval megyünk fel az ellenfélre, ami az utolsó felkészülési mérkőzésen már látható is volt.

Mi a helyzet az erősítésekkel? Hol van szükség „belenyúlni” a csapatba? (Az interjút január 29-én, még az igazolások előtt készítettük – a szerk.)

Abban a játékban, amit szeretnénk, a két szélső támadó pozíció nagy intenzitást igénylő szerepkör, ahova mindenképpen szükségünk van még játékosra. És persze az is világos, hogy a góllövés tudományát nem sokan sajátítják el. Olyan támadó is kellene, akiben megvan ez a potenciál. Sajnos tudomásul kell venni, hogy kész játékost igazolni erre a posztra, főleg télen, rendkívül nehéz. Aki már bizonyított, az vagy szerződéssel rendelkezik, vagy mindenki őt akarja. A másik út, hogy olyan fiatalokat találunk, akik az utánpótlásban vagy alacsonyabb szinten bizonyítottak, és van bennük perspektíva, amin, ha mi is dolgozunk, ki is jöhet.

Az őszi hét lőtt gól valóban sovány termés. Ez rá is nehezedett a játékosokra?

Amikor átvettem a csapatot ősszel, azt mondtam a srácoknak, ti nem gólt lőni nem tudtok, hanem kevés a lehetőség, amiből gólt lehetne szerezni. Az a feladatunk, hogy a gólszerzési lehetőségek számát sokszorozzuk meg. Ha több a lehetőség, abból több lesz a lőtt gól is.

Mire számíthatnak a szurkolók? Egyáltalán, mit vár ön a csapattól?

Ha ránézünk a tabellára – hatodik hely – nem néz ki rosszul. Azonban nem teljesen tükrözi a valóságot, hiszen a tizenkettedik és a hatodik hely között nagyon kicsi a differencia. Egyelőre még kell hátrafelé néznünk. Aki azt gondolja, hogy nekünk csak előre kell, az tévúton jár. Ettől függetlenül azon dolgozunk, hogy a jelenlegi helyezésünket minimum megtartsuk.

Mivel nagyon szoros a mezőny, ez biztos nem lesz könnyű. Mi lesz, ha jön egy hullámvölgy?

Azt szoktam mondani, akkor mutatkozik meg egy edző kvalitása, amikor hullámvölgyhöz ér a csapatával. Hogy abból sikerül-e, és milyen gyorsan sikerül megtalálnia a kivezető utat. Amíg az edző és a csapat között megvan a kémia, addig nincs baj.

Szóval, akkor ez önnek amolyan vizsgafeladat?

Mondhatni az. Azt akarom elérni, hogy újra legyen egy olyan csapat Pécsett, amivel azonosulni tudnak a szurkolók és ami, ha nem is nyer mindig, de a hozzáállásával és stílusával belopja magát a pécsi szívekbe.

Interjúnk a Made in PMFC 4. évfolyam 9. számában, 2024. február 4-én jelent meg!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram