Nyolcvanöt esztendős a hálóőr

Egykori taníványai is köszöntötték a korábbi remek pécsi kapust, a PMSC és a PMFC legendás kapusedzőjét, idősebb Bogyay Zoltánt.

A tények – úgy mondják – makacs dolgok, ezért az anyakönyvi bejegyzéseket is el kell fogadnunk a maguk rideg valójában: Bogyay Zoltán 1939. augusztus 21-én született Kaposváron. A többi azért némileg lehet szubjektív dolog is, de akik látták, azt mondják, remek volt a maga posztján a háló előtt. Pályafutása során a PVSK-ban, a Kaposvári Honvédban, és Pécsi Bányászban is védett, utóbbi esetén az akkori második osztályban, még az 1960-as évek derekán, végén.

De nem ezért lett ismert a határainkon belül, hanem annak okán, hogy pályafutása után sem maradt hűtlen a labdarúgáshoz. Megkezdte edzői, de sokkal inkább nevelői munkáját, az akkori Pécsi MSC-ben. A mecsekaljaiak kapusainak 1976. június 30-án vezényelt először tréninget. Id. Bogyay Zoltán közel négy évtizeden át szolgálata a piros-fekete klubot. A PMSC, illetve a PMFC kötelékében végzett munkája és gyakorlatai sokaknak adott komoly alapokat a későbbiekre nézve.

Kezei között több kiváló kapus is nevelkedett Pécsett, úgy mint a teljesség igénye nélkül Sólyom Csaba, Herbert Roland, Kovácsevics Árpád, Volcsányi Csaba, Antal Sándor, Bodnár László, Gróf Ákos, Kurucsai Kornél, Baronek Béla, vagy éppen Dibusz Dénes. Mesterük sok-sok anekdotát ismer, a sportszerű életvitel mintapéldánya. Sportember, akiből csak egy akad, hozzá hasonló sem nagyon létezik. Ő maga azt mondta magáról, nem lehet az normális, aki lendülő lábra rávetődik.

Tapasztalata szinte végtelen, amit ő nem látott a hazai fociban a tizenhatoson belül, azt tényleg fölösleges is lenne már megnéznie. Nincs más dolgunk, mint ezúton is szívből gratulálni 85. születésnapja alkalmából idősebb Bogyay Zoltánnak, akit egykori tanítványai, a piros-feketék jelenlegi kapusai, illetve fiai, valamint klubunk vezetősége köszöntött fel közösen a pénteken az Id. Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpontban megtartott vidám és jó hangulatú ünnepségen.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram