Jóban van a labdával is, de gyúró lett belőle

LAPSZEMLE: Ő a tréfamester, a hangulatfelelős a PMFC-nél, ha összefut vele az ember, egy kis poént biztos bedob. Nem csoda, hogy mindenki kedveli Tercit, vagyis Tereki Pétert, aki a piros-feketék gyúrója – de állítása szerint nem azért választotta ezt a szakmát, mert ügyetlen lenne a labdával.

„Viszlát!” – mondja rendszeresen köszönés helyett. Persze nem azért, mert barátságtalan lenne, hanem mert nem tudja megállni, hogy ne poénkodjon.

– Szeretem feldobni a hangulatot. Idézőjelben ezt már el is várják tőlem, ennek is a felelőse vagyok. De nem bánom, főleg úgy nem, hogy mindenki vevő rá – mondta a 48 éves Tereki. Aki nem azért lett gyúró, mert annyira suta lett volna a labdával. Egész jó barátságban van vele, hiszen húsz évet focizott, a PVSK neveltje volt – magasabb szintig viszont nem jutott.

– Hála istennek tényleg nem áll messze tőlem a foci. Sokszor műtötték már a térdemet, de a lábtenisz még mindig nagyon megy. A szakma felé pedig édesapám terelgetett, aki masszőr volt a Pécsi Dózsánál és a Pécsi Bányásznál. Amikor próbált rávenni erre, nem nagyon volt hozzá kedvem. De aztán próbálgattam papír nélkül, s amikor Lőrincz Paja és Kiss Sanyi ott volt a PVSK-nál, megkérdezték, nem lenne-e kedvem ezt komolyabban csinálni. Akkor elvégeztem a masszőrtanfolyamot, s azóta ezzel foglalkozom.

Nem bánta meg. Szereti a szakmáját, szeret a játékosokkal foglalkozni. Pedig nem egyszerű munka ez, nemcsak szigorúan véve a masszőri feladathoz kell érteni.

– Érteni kell a játékosok nyelvén, legyen szó idősebbről vagy fiatalabbról. Sokan megfordultak az évek során a kezem alatt, például Dárdai Pali és Bódog Tamás is, utóbbi most is nálam szokott masszíroztatni, ha hazajön. A legtöbb sráccal bizalmi viszonyba kerül az ember a gyúrás során. Ha valaki, akkor én mindig tudom a stábban, hogy ki megy azért ezerrel, mert új szerelme van, és ki az, aki azért került hullámvölgybe, mert éppen elhagyta a kedvese.

Az biztos, hogy Tereki Péter nem fogja elhagyni ezt a pályát. Nemrég töltötte be a 48. életévét, s még szeretné magát képezni.

– Lipcsei Gábor, a Ferencváros gyúrója jó barátom, s miután ajánlotta, hogy végezzek el egy rehabilitációs tanfolyamot, oda még be fogok iratkozni. A szakmám a mindenem, sokáig ezt szeretném még csinálni.
Akkor még néhány évig: viszlát, a PMFC-pályán!


A kezdet: PVSK

A masszőri szakmát hivatásszerűen ott kezdte, ahol a futballt is: a PVSK-nál. Nem sokkal később aztán átnyergelt a PMFC-hez, ahol 2004 és 2007 között az élvonalbeli csapatnál dolgozott. Ezt követően Kozármislenyben húzott le éveket, és segítette az aktuális edző munkáját, majd az útja visszakanyarodott a PMFC-hez.


Szöveg forrása: K. Mayer András/Dunántúli Napló, 2016. december 13., kedd, XXVII. évfolyam, 292. szám.

OLVASTA MÁR?

Edzőnek készülnek a pécsi húzóemberek

Nem kell megijedni, a PMFC rutinos labdarúgói, jelen esetben Koller Krisztián és Horváth Adrián még véletlenül sem készülnek télen felhagyni focista karrierjükkel. Esetükben arról van ...
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram