Évtizedes lemaradást pótol az akadémia

LAPSZEMLE: A tavaszi futballszezon végén, nyár elején kezdődik Kovácstelepen a PMFC akadémiájának újjáépítése korszerűsítése. A PSN Zrt. saját projektjeként, három ütemben, közel 1,5 milliárd forint értékben megvalósuló fejlesztése még véletlenül sem távoli lázálmokat kerget. Épp ellenkezőleg, évtizedes elmaradásokat, hiányosságokat pótol.

– Miért van szükség az akadémiai telephely felújítására? Valós az alapkő letételkor említett több évtizedes elmaradás?

– Minden szempontból szükséges a fejlesztés. Az ottani létesítmények, pályák nagyon-nagyon elhasználódtak. A műfüves pálya, amin most is edzenek a fiatalok, már akkor kész volt, amikor én még NB I-es játékos voltam, és ez nem ma volt – kezdte Kulcsár Árpád, a PMFC akadémia igazgatója. – Ráadásul az új generációs műfüves pályák az egészségmegőrzés szempontjából is sokkal optimálisabbak. Jelenleg is sokan panaszkodnak a csapatainkban ízületi fájdalomra. Nem mellékes, hogy sokkal jobb komfortérzetet nyújt majd az új épület, hiszen a mostani már akkor állt, amikor 10 évesen elkezdtem a PMFC-ben focizni. Kevés olyan épületet találni, amelyről ez elmondható.

LA3_l

– Úgy tűnik, minden szempontból eljárt az idő Kovácstelep felett.

– Azt tapasztalom, hogy manapság a külcsín is nagyon sokat számít, mind a gyerekeknél, mind a szülőknél. Infrastruktúra terén egy-két alközpontunk is előttünk jár. Volt, hogy tehetséges gyermekeket pusztán a jobb körülmények miatt el tudtak tőlünk csábítani. Ha elkészül az új akadémia, akkor ezen a téren is felzárkózunk.

– Milyen ütemezéssel újul meg a sporttelep?

– Nagyméretű pályából egyelőre nem lesz több, mint eddig. Talán majd akkor, ha a volt Kinizsi pálya is hozzánk kerül végre. Lesz két új füves és egy új műfüves pálya egy kis térváltoztatással. Ami nagyon fontos, hogy elkészül egy nagy komplexum, amelyben öltözők és azok a kiszolgálóegységek is helyet kapnak, amelyek már nélkülözhetetlenek egy képző műhely számára. Nagy hiányt pótolunk azzal, hogy lesz egy közösségi hely, ahol a szülők kulturált körülmények között várhatják gyermekeiket. Sajnos ez eddig nem volt megoldott. Továbbá ott lesz az utánpótlás stáb főhadiszállása is. Nagyon fontos, hogy megépül egy fedett műfüves csarnok, ahol 3 darab kézilabda méretű pálya fér el. Ezzel óriásit lépünk előre, ugyanis télen a fiataloknak nem jutott terem a városban, ezért sok edzés maradt el.

LA8_l

– Úgy hangzik, hogy egyáltalán nem a luxuskörülmények megteremtése a cél, hanem az új akadémia elengedhetetlen a normális, profi szintű képzéshez.

– Ez így van! A hidegebb hónapokban előfordul, hogy egyszerre 4-5 helyen zajlik az edzés, most majd szinte minden csapatunk egy helyen lesz, aminek köszönhetően a szakmai kontroll javulhat. Továbbá lesz konditermen, és bemelegítő-, illetve masszázstermen keresztül minden, ami manapság alapvető a játékosok képzéséhez. Szeretném, ha az U19-en kívül, akiket a felnőtt közelében szeretnénk tartani, az összes korosztály egy helyen készülhetne, mint egy nagy PMFC-család.

– Nagyjából mikor készülhet el a most bejelentett komplexum?

– Három ütemben építkeznek, amit össze kell hangolni a napi munkával. Célszerű lenne a műfüves pályával kezdeni, hiszen télen arra szükségünk lesz. Fontos, hogy ezzel együtt már megkezdjük a különböző gépek, berendezések beszerzését is. De nem csak ilyen téren kell megtölteni az akadémiát tartalommal. Ahogy a játékosoktól, úgy az edzőktől is azt kérem, hogy ha megépül az új központ, akkor tegyük hozzá a magunkét! Ha a legfelső vezetők elmondhatják, hogy ők megteremtették a körülményeket, akkor mi se maradjunk adósok, bizonyítsuk be, hogy megérdemeljük a létesítményt.

LA10_l

– Az akadémia neve is kötelez erre mindenkit, aki ott tevékenykedik, sportol.

– Szép gesztus volt, hogy idősebb Dárdai Pál nevét viseli majd a létesítményrendszer. Ő egy ikonikus alak, jó lenne, ha sok másik pécsi labdarúgó legenda mellett őt is be lehetne mutatni egy kisfilmben a mai fiataloknak. Pécs mindig is nagy embereket adott a magyar focinak, szakmailag ezt az értékrendet kell továbbvinnünk.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram