Felépíti a jövő nagyjait

Made in PMFC-interjú: Fiatalon egy sérülés törte ketté futballista karrierjét és sokáig úgy tűnt, nem is lesz már dolga a sportággal. Később felnőtt fejjel vágott bele az edzősködésbe, ma pedig a PMFC U19-es csapatával szerepel kiválóan az ország legjobb csapatai ellen. Jásper Péter szerint a pécsi utánpótlásban sok fiatalnak lehet esélye egy szép pályafutásra.

Mindig is edző akart lenni? Azért kérdezem, mert önről köztudott, hogy a civil életben is bizonyított, mielőtt trénernek állt.

Ez jó kérdés, ugyanis édesanyám szerint már kisgyerekként is azt mondtam, edző akarok lenni. Erre nem emlékszem, de higgyünk anyukámnak. Még 18 éves sem voltam, amikor játékosként felnőtt csapatban kaptam helyet, Dárdai Pali bácsi, a DD Gáz akkori edzője vett a szárnyai alá, és azt mondta, hogy NB I-es játékost csinál belőlem. Aztán alig két hónappal később elszakadt a keresztszalagom, így gyakorlatilag azelőtt véget ért a pályafutásom, mielőtt igazán elkezdődött volna.

És ezzel a focitól is elszakadt?

Egyetemre mentem, később saját vállalkozást építettem fel, egyszóval a civil életben igyekeztem érvényesülni.

Akkor mégis hogyan keveredett vissza a pályák közelébe?

Amikor a fiam már akkora volt, hogy elkezdett focizni, elvittem Székelyhidi Palihoz, ő kért meg, hogy segítsek be az edzésekbe. Ott, már az első edzésen éreztem, hogy nekem ez kell. Olyan élményt adott, amit utoljára fiatalként, a pályán éltem meg. Valójában ott el is dőlt, hogy ismét a foci felé veszem az irányt, így alaposan beleástam magam a témába és elkezdtem magam képezni.

A PMFC szakmai csapatához mikor csatlakozott?

Tíz éve. Az utánpótlásban végigjártam a szamárlétrát. Az ovisoknál kezdtem, aztán jött az U8, U9, és így tovább. A mostani csapatommal már két és fél éve dolgozom együtt.

Meg is látszik az összeszokottság, a kiemelt bajnokság őszi részét ugyanis a hetedik helyen zárták. Ilyen jó a játékosanyag?

Az U16-nál vettem át a srácokat, azóta letisztult a kép, mostanra szépen összeállt minden. Megjegyzem, ez a hetedik hely igazán nagy szó, itt ugyanis összetorlódik két korosztály. A 2005-ös születésű gyerekek mellett 2004-esek is játszhatnak. Míg nálunk gyakorlatilag az egész keret – egyik kapusunkat leszámítva – 2005-ös, addig az ellenfeleknél sok a 2004-es, ebben a korban pedig egy év különbség rengeteget számít.

Fiatalság ide vagy oda, a játékosai közül egyre többen lépkednek feljebb. Vas Bence Kozármislenybe került kölcsönbe, Bachesz Edvin már tavaly óta ott van a PMFC nagycsapata közelében, Miklós Péter és Orbán Kolos pedig a télen lett a felnőtt keret tagja, sőt, Orbán be is mutatkozott az NB II-ben.

És még lesznek meglepetések is! Nagyon jól dolgoznak a fiúk, idénre sokat komolyodtak, itt mindenki profi akar lenni. Két fiatalunk válogatott kerettag, de mellettük van még négy másik srác, akit aktívan figyelnek a nemzeti csapattól, róluk rendszeresen kell is beszámolókat készítenünk. Ez tényleg egy sokra hivatott korosztály, és azt látom, hogy az alattuk lévők között is akadnak igen tehetséges gyerekek. Az utánpótlás nevelésben az egyén fejlődése mellett a sikert abban mérjük igazán, hogy hány játékost tudunk feladni a felnőtt csapatnak.

Tavasszal a kiemelt bajnokság A csoportjában küzdenek majd a legjobb nyolc között, aki bajnok lesz, az indulhat az ifjúsági BL-ben. Mi a cél?

Folyamatosan fejlődik a csapat, és már ősszel is megmutattuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt bárkivel. Mivel szűk a keretünk, sok múlik azon, hogy milyen csapattal tudunk majd felállni hétről hétre, de hiszek benne, hogy a tabella elején tudunk végezni valahol.

Interjúnk a Made in PMFC 3. évfolyamának 13. számában jelent meg, a teljes újságot ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram