[bdp_ticker ticker_title="Eredmény" category="eredmeny"]

Mészáros Ferenc 53 éves

A PMSC és a magyar válogatott egykori csatára ma ünnepli születésnapját.

1963 július 6-án, Szekszárdon született, de Kajdacson nevelkedett Mészáros Ferenc, aki a Tolna megyei községben kezdett el focizni. A kiváló támadó tehetségére hamar felfigyeltek Pécsett, így került a PMFC jogelődjéhez, a Pécsi Munkás Sport Clubhoz.

Még nem is egészen 18 évesen, 1981-ben az Újpesti Dózsa ellen mutatkozott be a piros-feketék első csapatában. Szőcs János, az akkori edző Lőrincz Sándor helyett küldte pályára. Az idény során nem is akadt több NB I-es bajnoki meccse, de a következő nyártól alapemberré vált az új mesternél, Kovács Imrénél.

Egyenletesen teljesített: első három teljes idényében egyaránt hét gólig jutott, majd az 1984–1985-ös szezonban 29 mérkőzésen 10 gólt termelt. 1987 nyarán zárta pécsi játékoskarrierje első szakaszát, 167 NB I-es meccsel. Ezalatt meghatározó tagja volt az 1985-86-os bajnoki ezüstérmes Pécsnek, illetve szerepelt Magyar Kupa-döntőn is. Továbbá játszott a Feyenoord elleni UEFA-kupa találkozókon.

Mecsekalját elhagyva 1993-ig a belga KSC Lokeren együttesében futballozott, ahol szép sikereket aratott. Többek között 145 találkozón közel félszáz gólt rúgott. Hazai élvonalbeli játékos-pályafutását a PMFC-ben zárta le, az 1993–94-es idényben. Az Újpest ellen mutatkozott be, az Újpest ellen is búcsúzott. Összesen 176 első osztályú találkozón lépett pályára pécsi színekben.

A korábbi klasszis csatár elmondhatja magáról, hogy volt ötszörös utánpótlás-válogatott (1982–85, 1 gól), 16-szoros egyéb válogatott (1983–86, 7 gól), egyszeres B-válogatott (1985) és hatszoros olimpiai válogatott (1983–86, 1 gól) is. A felnőtt nemzeti tizenegyben 1983. szeptember 7-én, az NSZK elleni 1-1-gyel debütált, egyébként a szövetségi kapitánnyal, Mezey Györggyel együtt.

Első 11 válogatott mérkőzéséből tízszer csereként lépett pályára – amikor kezdhetett végre, két gólt is szerzett a törökök ellen. Összesen 21 válogatott meccsig jutott 1992. november 11-ig, érdekes, hogy mindössze négy találkozót játszott végig, de azokon négy gólt is szerzett. Barátságon mérkőzésen a törökök, míg Eb-selejtezők során Görögország és Lengyelország hálóját vette be.

Klubszintén később még játszott az alacsonyabb osztályú Mohácsi TE, a PVSK, illetve az ausztriai, főleg magyarlakta sopronkeresztúri FC Deutschkreutz gárdájában is. Aktív pályafutását 1996-ban zárta le, de a futballnak a mai napig sem fordított végleg hátat. Ha ideje engedi, még most is a PMFC öregfiúk labdarúgócsapatát erősíti.

A foci után edzőnek állt, dolgozott Kozármislenyben, Siófokon, Szentlőrincen, Barcson, Tatabányán, a PVSK-nál, Komlón, Zalaegerszegen, Egerben és persze Pécsett is, ahol a 2010-11-es szezon közben nevezték ki az akkor még másodosztályban vitézkedő PMFC edzőjének, és vezetésével a csapat ledolgozta a Gyirmót elleni hátrányát, így a szezon végén visszajutott az NB I-be.

Mészáros Ferenc jelenleg is a Stadion utcában tevékenykedik, utánpótlás szekcióvezetőként segíti a jövő pécsi reménységeit. Klubunk ezúton kíván boldog születésnapot a ma 53. életévét betöltő, egykori legendás futballistájának!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram