Fokozatos építkezés, tudatos jövőkép

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
A PMFC női labdarúgása nagy lehetőséghez jutott a képzési központ cím elnyerésével.
tegnapelőtt

Nagyot fordult a világ a PMFC női labdarúgásának háza táján, hiszen a közelmúltban elnyerték a képzési központ címet. Ennek köszönhetően bővül a szakmai stáb, a lányokkal erőnléti edző, masszőr, táplálkozási tanácsadó/motivációs tréner is foglalkozik majd. A korosztályos csapatok száma és létszáma az érkező lányoknak köszönhetően szintén növekszik. A felnőttek pedig szeretnék megerősíteni helyüket az egycsoportos NB II-ben. Minderről Rack Róbert, a PMFC női labdarúgásának szakosztályvezetője, egyben a felnőtt együttes vezetőedzője számolt be.

– Beszéljünk először a felnőtt csapatról, akikkel az előző szezont az NB II Nyugati-csoportjának második helyén zártátok, ugyanakkor a rájátszástól visszaléptetek. Mi állt ennek hátterében?

– Nagy harcot vívtunk az első helyért, de erről végül lecsúsztunk, ami annak volt betudható, hogy belekerültünk egy nagyon rossz szériába. Rengeteg olyan kulcsjátékosunk esett ki sérülés miatt, akik meghatározó szerepet töltöttek be az egyesületnél. Emiatt és egyéb elfoglaltságok okán a felnőtt csapat létszáma drasztikusan lecsökkent és csak az utánpótláskorú játékosokkal tudtuk feltölteni az NB II-es keretet. Ezek tudatában és a rájátszásban ránk váró Honvédot látva rájöttünk, hogy ezt így nincs értelme bevállalni. Az U17-esekkel nem szerettünk volna kiállni egy kész Kispest ellen, ráadásul az U15-ös bajnokságban még harcban álltunk az aranyéremért, s be is kerültünk a legjobbak közé. Ezért aztán úgy határoztunk, hogy az utánpótlás nevelést tartjuk elsődleges fontosságúnak.

– E téren mekkora előrelépés, hogy menet közben elnyertétek a képzési központ címet?

– Egyfelől óriási lehetőség a régió női labdarúgásának és utánpótlás-képzésének, másrészt rengeteg kötelezettséggel jár. Az MLSZ és a női válogatott felé beszámolókkal felelünk, illetve kötelezően előírt teszteket kell végrehajtanunk. Bővül a szakmai stáb, továbbá felvettük a kapcsolatot különböző iskolákkal, bővítettük a korosztályok számát. Rengeteg munkaóra van mögöttünk, de ez az építkezés bőven megéri a fáradalmakat.

– Melyik fázisában tart most ez a munka, illetve hány korosztályt versenyeztettek?

– Örömmel jelenthetem ki, hogy jól haladunk. Míg tavaly az U17 és a felnőtt csapat szinte egyet jelentett, mostanra sikerült teljes egészében különválasztani a kereteket. Rengeteg fiatalt tudtunk igazolni, illetve a saját utánpótlásunkból kinevelni. Minden korosztályunk kiépítése lezajlott, így hát elkezdhetjük azt a munkát, aminek köszönhetően idővel feljebb tudunk lépni. A képzést az U7-eseknél kezdjük, rendelkezünk U9-es és U11-es csapattal is. A kiemelt központ miatt kötelező a négy U13-as együttes, ezek Szigetváron, Sásdon, Vajszlón és Pécsett lesznek. Az U15-ünk a nagypályás országos bajnokságban indul, de e téren is lefedjük az Ormánságot és Sásdot, ők a megyei pontvadászatban szerepelnek majd. Rendelkezünk még egy U18-as alakulattal, és persze a felnőttekkel.

– Ha már a felnőtt csapatot említetted, a felkészülés szempontjából mi a helyzet jelenleg náluk?

– Múlt héten elkezdtük a felkészülést, elvégeztük a teszteket, de sajnos páran még nem tudtak csatlakozni hozzánk. Vannak hiányzóink, sérülés, elfoglaltság, vagy nyaralás miatt. Viszont az U18-cal együtt harminc fős a létszám. Az edzések mellé jönnek az előkészületi találkozók, hétvégén már össze is csaptunk a jó erőt képviselő Monorral. Ezt követően kétszer játszunk majd a PEAC U16-os fiú gárdájával. Augusztus 6-án részt veszünk Zalaegerszegen egy hat női csapatos felkészülési tornán. Illetve utána már tétmérkőzést játszunk, a Balatonfüred ellen kezdünk a Magyar Kupában. A bajnokság kiírásában voltak változások abban a tekintetben, hogy idén egy csoportos lesz az NB II, tizenkét együttessel.

– Ebben az erősebb másodosztályú pontvadászatban hova várod majd a csapatot?

– Mindenképpen a középmezőny elejére várom a lányokat. Zömében olyan ellenfelekkel találkozunk majd, akik komolyabban veszik a bajnokságot és már most nagy hangsúlyt fektetnek a női focira. Ilyen például a Diósgyőr, akik este játszanak majd a stadionban. Korábbi riválisunk, a ZTE erősödött, de a tavaly az NB I-ből kieső Vasas-Femina, vagy a Szeged is komoly erőpróba lesz. A budaörsi Kelenc SC és a fővárosi Airnergy FC-ről keveset tudunk, ám veszélyesek lehetnek. Mi szeretnénk megerősíteni a helyünket a bajnokságban, emellett nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra. Igyekszünk reformokkal a hobbi szintből a félprofi, egyszer pedig majd a profi irányba elmozdítani a játékosainkat, ehhez viszont idő kell. Lépcsőről lépcsőre kívánunk haladni, a fokozatos építkezésben hiszünk, aminek előbb-utóbb meglesz az eredménye.

Női foci
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram