Minden megteszünk a feljutásért!

Márton Gábor szerint a csapat jól dolgozott az elmúlt hetekben, így készen áll a bajnokságra.

Az újonc PMFC augusztus 7-én, vasárnap 17:30-kor Dunaharasztin kezdi meg a küzdelmeket az NB III Közép-csoportjában. A közelgő szezon előtt a gárda vezetőedzőjével, Márton Gáborral beszélgettünk az előttünk álló bajnokságról, illetve a felkészülési időszak eredményeiről.

– Hogy sikerültek az igazolások?

– Megközelítőleg azokat sikerült szerződtetni, akiket szerettünk volna. Még egy játékosra igényt tartottunk, de aki nem szeretne a PMFC-ben futballozni, arra nem számítunk. Könyörögni nem fogunk senkinek. Nyilván Fellai Józsit és Koller Krisztiánt jobban ismerjük, velük már dolgoztunk is együtt korábban. A többiek még kicsit szokják a környezetet, be kell illeszkedniük. Egyelőre még ismerkedünk velük, türelem kell, hogy teljesen belerázódjanak abba az elképzelésbe, amit mi képviselünk. Az edzőmeccseken látszott rajtuk, hogy meg tudják tanulni ezt a rendszert, az már csak idő kérdése, hogy az edzéseknek, gyakorlásoknak, megbeszéléseknek köszönhetően teljesen beépüljenek.

– Tudjuk, hogy Márton Gábornál egy edzőmeccsen sosem az eredmény fontos, ennek ellenére jól hangzik, hogy mindegyik találkozón győzni tudtunk.

– Mindig azt kérem a játékosaimtól, próbálják végrehajtani azt, amit megbeszélünk, és amit gyakorolunk, függetlenül attól, hogy fizikálisan éppen milyen állapotban vannak. Ha azt megcsinálják, bátran futballoznak és nem félnek a hibától, akkor jól fognak játszani és a mérkőzések nagy százalékát meg lehet nyerni. Ez történt a felkészülési meccseken is. Nyilván voltak holtpontok, hiszen ki így, ki úgy viseli a terhelést, ráadásul egyes játékosok különböző időszakokban kapcsolódtak be a munkába. Aki egy-két hete érkezett, nyilván más állapotban van, mint aki velünk van egy éve. Sajnos ez ennek az időszaknak a velejárója. Igazából úgyis mindenkit majd az érdekel, hogy a bajnokikon milyen eredményt érünk el. A gyerekek jól dolgoztak, amit akartunk, elvégeztük, úgyhogy nyugodtan mehetünk neki a szezonnak. A csapat felkészült. Persze itt is kell majd akklimatizálódnia a keretnek, hiszen nagy részük még nem játszott az NB III-ban. Reméljük, hogy a rutin, amit nyáron ide tudtunk igazolni, majd segít ebben.

– Mit vár a bajnokságtól? Több helyen is az jelent meg, hogy nem egyértelmű cél az első hely.

– Ez egy rossz megfogalmazás, én azt mondtam, hogy nem lehet egyértelmű elvárás az arany egy olyan csapattal szemben, amelyik az ifiből és a megyéből jött. Ettől függetlenül szeretnénk feljutni és ezért meg is teszünk mindent. De sajnos a futballban nem lehet pikk-pakk visszaépíteni valamit a romjaiból. Bár ne legyen igazam! Arra törekszünk, hogy minél előbb visszakerüljünk az első osztályba. Úgy érzem, ennek a csapatnak kikötni, hogy csak az első hely elfogadható, túl nagy elvárás lenne, nem ez a realitás a sok tapasztalatlan csapattag miatt. Nem lehet még ekkora terhet rakni rájuk. Mi azonban nagyon bízunk a gyerekekben, és szerintem ők is bennünk.

– Csoportunkban hány csapat harcolhat még a feljutásért?

– A Budafok kivételével nem tudom, hogy pontosan kik akarnak feljebb kerülni. Ők igazoltak is néhány NB I-es múlttal rendelkező játékost, hogy ez miként sül el, majd kiderül. Nyilván senki sem fog ellenünk egyik meccsre sem kimenni feltett kézzel. A PMFC hírnevét tekintve ebben az osztályban is kiemelkedik, így idén is számíthatunk rá, hogy az ellenfelek jobban felpörögnek ellenünk. Ezt tavaly a megyében megoldották a gyerekek, pedig egy-egy meccsünk már majdnem majálisba ment át, ami miatt nehéz volt a csapatot felpörgetni és ráébreszteni őket, hogy ez nem egy hírverő mérkőzés, hanem egy bajnoki. Valami hasonlót várok az NB III-ban is. De aki hosszú távon, magasabb szinten is itt akar játszani, annak ezt el kell tudni viselni.

– A rutintalanság mellett milyen veszélyek leselkedhetnek a csapatra a bajnokságban, illetve mik lehetnek az erősségeink?

– A többi együttest nem ismerem, így nehéz viszonyítani. A keretünk nem bő, ha egy-egy fontos láncszem kiesik, az hosszú távon éreztetheti hatását. Együttesünk azonban elég gyors és kreatív. Sok játékosban benne van a gólveszély. Erős a csapategységünk, ami pluszt jelenthet, továbbá extra motiváltak a játékosok, főleg azok, akik most debütálnak ebben a ligában. Részünkről az a minimum, hogy akik tavaly segített feljutni és úgy láttuk, idén reális esélyük van a csapatba kerülni, azoknak megadjuk a lehetőséget. Reméljük, hogy idővel kialakul az önbizalom is, ha jönnek az eredmények. A játékosok mellett bízunk a közönségben is, már csak abból kiindulva, hogy Visnjevacban is megjelent egy jó busznyi szurkoló, amire őszintén szólva nem is számítottunk. Ők – ahogy azt már többször tapasztaltuk – adott esetben tizenkettedik-tizenharmadik játékosként funkcionálhatnak. Ha hazai pályán biztatnak minket, amikor szükség van rá, az sokat jelenthet. Feltételezem, idegenbe kevesebben jönnek majd el, mert ebben a szezonban nagyobb távolságok lesznek. Az biztos, hogy ilyen szurkolói háttérrel, a mostani tudásom szerint, egy csapat sem rendelkezik a Közép-csoportban.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram