Legendák ünnepelték a pécsi labdarúgást

Lapszemle: Legendás focisták, legendás edzők a Kodály Központban rendezett pécsi találkozón.

Közel százötvenen látogattak el a pécsi labdarúgás napja apropóján megrendezett gálaestre, amelyet a város korábbi élvonalbeli labdarúgói, vezetőedzői és klubvezetői számára szerveztek. Az emléknap ötlete, amelyet a Pécsi Dózsa Newcastle United felett aratott győzelmének és nemzetközi kupatovábbjutásának évfordulójára tűztek ki, dr. Páva Zsolt polgármestertől származik és többek között a PSN Zrt. közreműködésével valósult meg.

A Kodály Központba volt hivatalos november 5-én este minden labdarúgó, aki korábban valamelyik pécsi csapat színeiben pályára lépett az élvonalban. A kritériumoknak megfelelő egykori spílerből nincs hiány, hiszen a PVSK, a Pécsi Dózsa, a PMSC, valamint a PMFC játékosai jó pár szezonon keresztül képviselték a várost, illetve Baranya megyét a futball elitjében.

foci32

A sok zseniális generáció és éra egyik kiemelkedő együttese a Pécsi Dózsa 1970-es csapata volt, amely a CS Universitatea Craiova kiejtése után a Newcastle-lel találták szemben magukat. Az első meccsen elszenvedett vereség után Czibulka Mihály tanítványai a visszavágón, november 4-én kiharcolták a hosszabbítást, majd tizenegyesekkel továbbjutottak. A következő körben pedig nem kisebb klubot sodort az útjukba a sorsolás szeszélye, mint a Juventust, amely ellen már nem sikerült a bravúr, így búcsúzni kényszerültek.

Többek között ezek a mérkőzések is szóba kerültek a gálaesten, ahol a Belénessy Csaba által vezetett pódiumbeszélgetésen a menetelés két kulcsfigurája is megszólalt: az angoloknak két gólt lövő Máté János mellett Koller Viktor idézte fel az akkori eseményeket. Továbbá levetítettek egy archív kisfilmet is, amely bemutatta, miként várták a pécsi polgárok, szurkolók a torinóiak elleni párharcot.

De nem csak a filmvásznon akadtak nagy nevek, az eseményen is tiszteletüket tették az egykori legendák. A teljesség igénye nélkül megjelent például Garami József, a Dunai testvérek, idősebb Dárdai Pál, Róth Antal, Mészáros Ferenc és Márton Gábor is.

Az estet dr. Páva Zsolt polgármester nyitotta meg, aki elmondta, eddig méltatlanul mellőzve voltak a pécsi futball-legendák, nagyon hiányolt egy ilyen megemlékezést, hiszen ezek a játékosok rengeteg örömet szereztek már a szurkolóknak. A jövőt pedig csak úgy lehet építeni, ha megbecsüljük dicső múltunkat. Ennek szellemében köszöntötték az este folyamán a kerek évfordulós születésnaposokat. A város első embere elárulta, tervei szerint a pécsi labdarúgás napját, illetve a hozzá kapcsolódó gálaestet minden évben újra megszervezik majd.

Ebben reménykedik Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója is, aki beszédében kiemelte, a működtetést átvevő városi cég tavaly nyári szerepvállalása óta rengeteg fejlesztést, modernizációt hajtottak végre a Stadion utcában, illetve a kovácstelepi edzőközpontban, amelyeknek köszönhetően az utánpótlás korú és felnőttlabdarúgók már sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak a pécsi sportsikerekért.

Az emléknap első felvonása azonban nem csak a megjelentek emlékezetében fog élénken élni, az eseményre Pucz Péter sportújságíró ugyanis egy könyvet is írt, amely a Dicsőséges futballpercek címet viseli, és megtalálható benne minden, amit a város élvonalbeli futballjáról tudni kell és érdemes. Reméljük, valóban hagyománnyá válik ez a remek kezdeményezés, a pécsi futballisták pedig hamarosan ismét nagynevű csapatokat hozhatnak el a városba, egy-egy teltházas kupameccsre.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek. Fénykép: Müller Andrea

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram