Folyamatosan lép előre a PMFC utánpótlása

Bőven van munka a Pécsi Futballakadémia háza táján. No, nem azért, mert az utóbbi másfél évben lazsáltak Kulcsár Árpádék, ám az akadémiavezető 2015 nyarán komoly tervekkel vette át a PMFC képzőműhelyének szakmai irányítását. Az igazi célok ugyan még messze vannak, de már bőven akadnak kézzelfogható eredmények.

– Mennyire tudtak továbbhaladni a tavaly nyáron megkezdett úton?

– Sok területen tudtunk fejlődni, de még közel sem tartunk ott, ahova el szeretnénk jutni. Nagy segítség az új szakmai igazgató, Sárai György érkezése, aki egyben a legfelső korosztályok szekcióvezetője is. Fontos, hogy vele azonos hullámhosszon gondolkozunk. A munkában folytattuk a megkezdett utat, a külföldi módszereket próbáljuk átadni edzőinknek elméletben és gyakorlatban. Itt beszélhetünk Szabados József korosztályos nemzeti csapatoknál, Sárai György külföldi tanulmányútjai során, vagy az általam Berlinben megszerzett tudásról.

– Mi a helyzet a legidősebbekkel? Ott tavaly komoly problémák voltak létszám terén…

– Szerencsére tudtunk bővíteni, ami minőségi fejlődést is eredményezett, ezért nyártól már el tudtuk kezdeni a képzési rendszerünknek megfelelő munkát. A sportpszichológia területén van lemaradásunk, dr. Járai Róbert segítségével, aki az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást is segítette, azonban itt is folyamatosan fejlesztünk. A felső három korosztály (U19, U17, U16) szereplésére nem lehet komoly panaszunk, közülük a legidősebbek teljesítenek a legjobban, hiszen a második helyen telelnek.

torna-036

– Ráadásul közülük ketten már idény közben felkerültek a felnőtt csapathoz.

– Igen és ez számunkra a legnagyobb öröm. Bata Kristóf és Varga Tamás állandó játéklehetőséget kap az NB III-ban, Dóra Dominik a Magyar Kupa-meccsen kapott szerepet, Rácz Áron pedig rengetegszer tréningezhet a felnőttekkel. Azt gondolom, ez az igazi mérce az utánpótlásképzés számára. A következő nagy feladatunk ezért az lesz, hogy az U14-es és U15-ös csapataink kiemelten tehetséges fiataljait meg tudjuk tartani a PMFC számára. Ez nehéz küldetésnek ígérkezik, hiszen sajnos nem csak szakma kell hozzá, kérőből pedig nincs hiány.

– Segíthet ebben a Régiós Utánpótlás Központ-cím elnyerése?

– Egy óriási lehetőség a pécsi és a baranyai futball számára, hogy mi lettünk a 12 kiemelt képzőhely egyike. Azt először is el kell ismerni, hogy a többi központhoz képest mi jelenleg el vagyunk maradva infrastruktúra terén, de ennek pótlására már vannak terveink. Az MLSZ törekvése is az, hogy minden tekintetben egy szintre hozza fel a kiemelt műhelyeket. Ám felmerülhet a kérdés, hogy mi lehet egy helyi gyerek célja Pécsett. Ezért örülünk, hogy Márton Gáborék jól építik a felnőtt csapatot, amely így hamarosan újra profi osztályba léphet. Legalább NB II-es együttes nélkül ugyanis nem álmodozhatunk tehetségeink megtartásáról.

– Mik lesznek a tél legfontosabb feladatai?

– Most, egy kis szusszanás után, húzunk egy vonalat és értékeljük a csapatokat, a játékosokat és az edzőket. Ezt követően megállapítjuk céljainkat a következő félévre. Fejlődnünk folyamatosan kell, nem csak szakmai téren, ráadásul a játékoskereteken is mindig lehet erősíteni. Azt gondolom, egyre több jele van annak, hogy véghez tudjuk vinni, amit elterveztünk. Ezért most nem szabad kiengednünk, sőt, még jobban oda kell tennünk magunkat!

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram