A válogatottban bizonyítottak a fiatalok

LAPSZEMLE: Bischoff Marcell a belgák, míg Vogyicska Balázs a svájciak ellen mutathatta meg címeres mezben, mit tud. Rajtuk kívül is vannak azonban olyan pécsi utánpótlás-játékosok, akik lehetőséget kaphatnak a szövetségi edzőktől és remélhetőleg néhány év múlva Márton Gábortól is.

Nemrég Kulcsár Árpáddal, a PMFC akadémia igazgatójával készítettünk interjút arról, hogy milyen változásokon ment keresztül a pécsi utánpótlás-nevelés az elmúlt két évben. Akkor azt mondta, 2015 nyarának végén még nem voltak sehol, a másik 11 akadémiához képest bőven a nulla alatt jártak.

Mostanra azonban szépen látszik az elmúlt két év munkája, hiszen az NB I-es csapat visszasorolása után egyetlen utánpótlás-válogatott sem maradt a baranyai megyeszékhelyen, mostanra pedig már hatan is vannak.
Közülük ketten jelentős erőpróbán bizonyíthattak az elmúlt időszakban.

A PMFC U17-es csapatában edződő Bischoff Marcell az U16-os válogatott tagjaként készült az MLSZ edzőközpontjában. A tréningek mellett a felnőtt szinten is bombaerős belgákat fogadták két mérkőzésen, a tehetséges pécsi játékos a másodikon kapott szerepet és végigjátszotta a találkozót.

Az összecsapás végig kiegyenlített erők küzdelmét hozta. A magyar csapat fegyelmezetten, taktikusan futballozott, talán a támadásokból hiányzott egy kis kreativitás. Mindkét oldalon adódtak lehetőségek, de Belgium egy rögzített játékhelyzetet követően, fejesgóllal tudta megszerezni a győzelmet.

Fénykép: mlsz.hu

Fénykép: mlsz.hu

Az eggyel fiatalabbakból, vagyis a 2003-as születésű játékosokból álló magyar U15-ös válogatott szeptember közepén Svájcba utazott, ahol 19-én este lejátszották első nemzetközi mérkőzésüket a házigazdák korosztályos csapata ellen. Ennek a jó iramú, színvonalas meccsnek is volt pécsi vonatkozása, meghívták ugyanis a keretbe Vogyicska Balázst.

A PMFC U15-ös labdarúgócsapatának középpályása a svájciak elleni találkozó második játékrészében kapott lehetőséget. Mezőnyben hiába volt kiegyenlített ez a félidő, a svájciak négy helyzetükből három gólt lőttek, míg a mieink határozatlanok voltak és ugyanennyi lehetőségből nem tudták bevenni a hazai kaput.

21-én délután már Vogyicskával a kezdőben álltak fel második Svájc elleni felkészülési meccsükre. Magyar szempontból jól kezdődött az összecsapás, hiszen már a 11. percben megszereztük a vezetést, játékosunkat az 51. minutumban cserélte le a szövetségi edző.

Kulcsár Árpád természetesen örült annak, hogy a piros-feketék két focistája is nemzetközi színtéren bizonyíthatott:

– Az utánpótlás egyik mércéje, hogy az adott klub mennyi korosztályos válogatottat képes adni. A másik pedig, hogy az utánpótlásból kilépve, vagy az azt követő három évben hányan kapnak profi szerződést. Külön öröm, hogy a két fiatalember szóhoz jutott, míg rajtuk kívül mások is voltak, akik meghívást kaptak a bővebb keretekbe – nyilatkozta az akadémiavezető.

A legidősebb pécsi utánpótlás válogatott kerettag Varga Tamás, aki tavasszal még az U18-as gárdával „turnézott” Kínában. A balhátvéd jobb karját azonban műteni kellett, ezért átmenetileg a felnőtt csapatban sem számíthatott rá Márton Gábor. A Budapest Honvéd elleni szeptember 20-adikai Magyar Kupa-meccset azonban már végigjátszotta, így csak idő kérdése, hogy bajnokin is szóhoz jusson.

A 2002-es születésű védő, Siklér Zsombor a közelmúltban keresztszalag szakadást szenvedett, ezért ebben a szezonban még nem volt bevethető. Az egyaránt 2003-as Kovács Zalán (kapus) és Than Olivér pedig az U15-ös keret tagjaként kaphatja meg a lehetőséget, utóbbi egyébként szintén sérüléssel bajlódott.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram