Zombori Sándor: 66!

Ma ünnepli születésnapját a Pécsi Dózsa, majd a PMSC színeiben 102 bajnokin pályára lépő egykori középpályásunk.

Zombori Sándor 1951. október 31-én látta meg a napvilágot Pécsen. Kevesen tudják róla, hogy Talián néven anyakönyvezték, elemista tanulmányait is így kezdte, ám édesapja később Zomborira változtatta családnevüket.

Futballozni nagyon hamar, nyolc évesen kezdett el a Pécsi Dózsában. A felnőttek között az első osztályban 17 esztendősen, 1969. október 12-én mutatkozott be. Eleinte ugyan kiegészítő szerep hárult rá, ám később a csapat alapemberévé lépett elő.

A középpályás az 1972/73-as idényben megszerezte első NB I-es gólját a Rába ETO ellen. Ezt követően pedig még nyolcszor volt eredményes a szezonban. 1973-ban a helyi egyesületek összeolvadása okán lila-fehér szerelését ő is a PMSC piros-feketéjére cserélte.

Zombori Sándor 1969 és 1975 között összesen 102 NB I-es bajnoki mérkőzésen játszott, nevéhez pedig 21 gólt fűződött. A pécsi éveket követően Budapestre, a Vasashoz igazolt. Angyalföldön hét szezont töltött el, 214 bajnoki mérkőzésen 40 gólt szerzett.

A Vasassal a bajnoki cím mellett a Magyar Kupát is elhódította. A felnőtt válogatottban pedig 1975-ben mutatkozott be, ahol 26 fellépése során három találatot jegyzett. Részt vett az 1978-as argentín labdarúgó-világbajnokságon, amely során a franciák elleni, utolsó összecsapáson ő lőtte a becsületgólt.

Klubbéli pályafutását aztán Franciaországban folytatta, 1982 és 1985 között a francia Montpellier Hérault SC játékosa volt. A Földközi tengernél fekvő város csapatában 85 mérkőzésen 4 gólt szerzett. Karrierje befejeztével játékos-megfigyelőként dolgozott a csapatnál.

A focitól ezután sem szakadt el, csak épp sportújságíróként tevékenykedett. Szakíróként a Népsport, majd a Nemzeti Sport hasábjain keresztül találkozhattunk leginkább nevével, de dolgozott sokáig az egyik hazai sportcsatorna szakkommentátoraként is.

A ma 66. életévét betöltő Zombori Sándornak ezúton kívánunk boldog születésnapot!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram