Amszterdamtól Padováig – 7. rész

A testvérpár, Dunai I János és Dunai II Antal góljaival sikerült kiharcolni a döntetlent a Rijekában lejátszott Intertotó Kupa-negyeddöntő első meccsén.

A csoportját magabiztosan megnyerő, így az Intertotó Kupa (Rappan Kupa) negyeddöntőjébe jutó Pécsi Dózsa SC labdarúgócsapatára 1962. augusztus 29-én az NK Rijeka gárdája várt. A két meccses párharc első felvonására az egykor Fiumeként is ismert adriai városban került sor, ahova a Kállai Lipót vezette pécsiek már napokkal korábban útnak indultak. A lila-fehérek előbb autóbusszal utaztak Gyékényesre, ahonnan vonattal folytatták útjukat Rijekáig. A vendéglátók félúton Zágrábban fogadták a csapatot és kísérték őket az egykori magyar kikötővárosba.

dózsa

A dózsások trénere igyekezett feltérképezni az addig kevésbé ismert jugoszláv alakulatot, amely akkor többnyire 4-4-2-es felállásban játszott. Ez újdonságnak számított a mieinknek, hiszen idehaza még nem ez a hadrend volt megszokott. Éppen ezért nagyon küzdelmes mérkőzés várt a lila-fehérekre. Kállai Lipót edző meg is jegyezte a találkozó előtt, már az egygólos vereség is kedvező lenne, de azért bízott a döntetlenben. A csapat felkészülésébe még egy hajókirándulás is belefért, elvégre nem minden nap jutottak le magyarok a tengerpartra.

A nemzetközi kupameccs nyolcezer néző előtt, 38 fokos hőségben indult útjára igazán egyedi környezetben. A rijekai pálya, a Kantrida Stadion különlegességét ugyanis az adja, hogy magas sziklafal aljába épült körülbelül harminc méterre a tengertől. Ami a meccset illeti, negyed óra elteltével komoly helyzeteket hagytak ki a vendégek, akiknek vezető gólja a 27. percben született meg. Ekkor Opova-Dunai II. adogatása után az összekötő két védőt is kicselezve a kifutó kapusba lőtt, majd a visszapattanó labdát a bal alsó sarokba helyezte. A bekapott gól azonban nem fogta meg a valamikori jugoszlávokat, az 58. percben Zadel csípett el egy átadást és a kifutó Danka mellett belőtte a hazaiak egyenlítő találatát.

Az izgalmak csak ezután fokozódtak igazán, olyannyira, hogy a korábban még hátrányban lévő Rijeka a 80. percben átvette a vezetést. Lukaric tört nagy lendülettel kapura, majd a vetődő Danka mellett a hálóba lőtt. Ám a pécsiek nem adták fel a küzdelmet, szervezett védekezésből gyors támadásokat vezettek. Ennek hamar meglett az eredménye, hiszen a 81. minutumban Török labdájával Dunai I. a baloldalon elfutott és a kifutó portás mellett a kapu jobb sarkába lőtt, így tehát a jogelődök számára értékes, 2-2-es döntetlennel zárult az idegenbeli kupamérkőzés.


NK Rijeka: Misic – Vrankovic, Brncic, Lulic – Radakovic, Balent – Mugosan, Zadel, Lukaric, Naumovic, Vukoje. Vezetőedző: Angelo Zsirkovic.

Pécsi Dózsa SC: Danka – Csupák, Kocsis, Hegyi – Serédi, Halasi – Györkő, Dunai I., Opova, Dunai II., Török. Vezetőedző: Kállai Lipót.

Gólszerzők: Dunai II. (0-1, a 27. percben), Zadel (1-1, az 58. percben), Lukaric (2-1, a 80. percben), Dunai I. (2-2, a 81. percben).


A lila-fehérek fontos döntetlennel és ezen felül kétségkívül maradandó élményekkel lettek gazdagabbak, ám sokáig nem élvezhették a paradicsomi körülményeket. Hazatérésüket követően nem tétlenkedett a klub vezetősége sem, a csatársor megerősítésének és gólveszélyesebbé tételének érdekében megszerezték a Győri ETO-tól Vári Györgyöt, akire a bajnokság mellett az Intertotó-kupában is számítottak. Sorozatunk következő, 8. részével legközelebb szeptember 12-én találkozhatnak, addig is kövessék figyelemmel a pmfc.hu-t, ahol valamennyi egykori pécsi nemzetközi mérkőzésről megemlékezünk.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram