Sokra vihetik a pécsi kapusok

A PMFC-nél ügyelnek arra, hogy a fiatalok tanulhassanak a rutinosabb hálóőröktől és aki kellően ügyes és kitartó, akár már 17 évesen az NB III-as keretben találhatja magát.

Sólyom Csaba, Volcsányi Csaba és Bogyay Zoltán vezetésével szerda délelőtt megtartotta éves kapusfelmérőjét a PMFC. A korosztályos játékosoknak a futóteszt mellett kapusspecifikus, technikai elemekkel tűzdelt feladatokkal is meg kellett küzdeniük a Stadion utcában. A tesztelés elsődleges célja az volt, hogy felmérjék az utánpótláskorú hálóőrök állapotát, emellett a szakemberek kiértékelték a gyakorlatok során gyűjtött adatokat és összehasonlították a korábban mértekkel.

– Elsőre jók a benyomások, de az edzőkollégákkal majd csak ezután ülünk össze kiértékelni az információkat, aztán megnézzük, kinél mit kell pluszban fejleszteni – kezdte Sólyom Csaba, kapusedző. – Nyugodtan mondhatom, nagyon sok tehetséges kapussal rendelkezünk, de főleg a kisebb korosztályokban. Sajnos a legtöbben nem nálunk jutnak el az U16-os korosztályig, hiszen aki ügyes, azt elviszik tőlünk az elit akadémiák. Ez büszkeséggel is eltölthetne minket, de mi, kapusedzők inkább bosszúsak vagyunk emiatt.

Sólyom Csaba hozzátette, a legtöbbször a beígért jobb körülmények és feltételek miatt távoznak a kapuspalánták Pécsről, de az ígéretek sokszor nem teljesülnek. Pedig a PMFC nyújtotta lehetőségekre jelenleg is két nagyon kiemelkedő példát tudunk mutatni, az NB III-as csapatunk két kapusa, a 19 éves Somogyi Máté és a 17 esztendős Kovács Benedek is Pécsett nevelkedett, mindketten végigvédték a korosztályos ranglétrát a piros-feketéknél, majd pedig kiérdemelték a PMFC felnőtt alakulatának hálóőri posztját.

IMG_8290

– A nagyobb korosztályokhoz érkező hálóőrök nagy lemaradással vannak azokhoz képest, akik gyerekkoruktól kezdve a pécsi akadémiai kapusképzésben vesznek részt – folytatta Sólyom Csaba. – Nekik ráadásul a kiemelt bajnokságokban kell védeniük, de aggodalomra nincs ok, kemény munkával bármi elérhető. Nálam nem az a rang, hogy ha valaki egy elit akadémia U15-ös, U16-os, vagy U17-es gárdájában véd, sokkal inkább, hogy felnőtt szinten meddig jut el – árulta el a rutinos kapus, aki sajnálja, hogy ma Magyarországon kevésbé bíznak a trénerek a fiatalokban és inkább bízzák a hálóőri feladatokat a rutinosabb, de idősebb sportolókra.


Korábban a gólvonal mögött állt, most viszont már azzal szemben

Sólyom Csaba játékos pályafutását nemigen kell részletezni a pécsi futballbarátok számára, elég annyit elárulni róla, hogy néhány kitérőtől eltekintve aktív karrierje során Mecsekalján védett a legtöbbet. A klub 2015-ös megye I-ig történt visszasorolásakor az elsők között tért vissza segíteni, a tavalyi NB III-as szezonban azonban szépen lassan átadta a kapuskesztyűt a fiataloknak. Az újjáalakult PMFC NB III-as szakmai stábjában nyáron helyet kapott, így a kicsik mellett már a felnőtt kapusokért is ő felel.

– Azt hittem, hogy nehezebb dolgom lesz ezt a megváltozott helyzetet kezelnem, hiszen az eddigi életem arról szólt, hogy a hétvégi meccsre készülök. Van viszont egy jó oldala is az egésznek, ugyanis nincs annyi fizikai fájdalmam. Az utóbbi időben állandóan azzal kellett foglalkoznom, hogy egészséges leszek-e, vagy sem. Nyilván a kispadon ülve ugyanúgy megvan az adrenalin. Továbbra is azt csinálom, amit szeretek, csak most már én edzem a kapusokat. Hamarosan pedig elvégzem a kapusképzésben legmagasabbnak számító, UEFA Goalkeeper A Licence-t – mondta végül Sólyom Csaba.


Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram