Györkő Antalra emlékezünk

Hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1939. november 14-én látta meg a napvilágot Györkő Antal, aki még a valamikori Pécsi DVAC-ban kezdte labdarúgó pályafutását. A jól cselező és lövő jobblábas csatár 1954-ben már a Pécsi Dózsa ifijét erősítette, pár esztendővel később pedig az NB I-es lila-fehérek tartalékcsapatának tagja lett.

Egykori személyes visszaemlékezésében arról beszélt, hogy ifistaként mindig kint volt a nagyok edzésén. Felült a lelátóra, lent a játékosok a pályán meg egymástól kérdezgették, hogy mit kummog itt megint ez a gyerek. Aztán egyszer Czibulka Mihály szólt neki, hogy a következő edzésre szereléssel érkezzen, a játékosok pedig „Kummogónak” szólították.

Györkő Antalt később felvették a jogi egyetemre, így teljesült az egyik vágya, de a tanulás mellett a focit sem hanyagolta el. Az 1958/59-es szezont a megyei I-es PEAC-ban töltötte, ahol 45 találatával bezsebelte a gólkirályi címet, s nem mellékesen első lett a csapat is a bajnokságban. Személyes sikerként könyvelhette el, hogy alacsonyabb osztályból hívták meg az utánpótlás-válogatottba.

pecsidozsa1964

Útja valamivel később ismét a Pécsi Dózsa SC labdarúgócsapatához vezetett, amelynek színeiben 1961-ben végre bemutatkozott az NB I-ben. Első bajnoki mérkőzésére Salgótarjánban került sor, ahol végül 3-1-es vereséget szenvedtek. Három fordulóval később viszont a Vasas ellen megszerezte karrierje első gólját, amit aztán még jó pár követett a későbbiekben.

Györkő Antal ráadásul azon kevés pécsi labdarúgó közé tartozott, aki élvonalbeli pályafutása során kizárólag a Pécsben játszott. Mint ismeretes, 1961 és 1968 között 95 NB I-es mérkőzésen szerepelt a lila-fehér jogelődök között. Támadóként 22 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, ugyanakkor úgy hírlett, hogy pályafutását számtalan sérülés hátráltatta.

De azért így is szép sikereket könyvelhetett el, még annak ellenére is, hogy a nagyválogatottba két meghívást volt kénytelen lemondani. Egy alkalommal viszont szerepelt a Lakat Károly vezette olimpiai válogatottban. 1963. május 4-én 4-0-ra győzték le Svédországot a Népstadionban. Olyan korszakos egyéniségekkel szerepelt egy csapatban, mint például Novák Dezső és Bene Ferenc.

dózsa

Később még játszott a másodosztályú Pécsi Ércbányász gárdájában. 1970-ben 11 győzelemmel, 3 döntetlennel és csupán 1 vereséggel meg is nyerték a tavaszi bajnokságot, de egy átszervezés miatt nem jutottak fel. Az uránbányánál 22 évet húzott le, majd 1991-ben korkedvezményesen ment nyugdíjba. Györkő Antal 2012. május 2-án hunyt el, a Pécsi Dózsa egykori olimpiai válogatott játékosa ma lenne 79 éves.

Emlékét megőrizzük!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram