A lelkesedés önmagában kevés volt

A Craiova és a Newcastle búcsúztatása után a Juventus tudott megálljt parancsolni a Pécsi Dózsának az EVK-ban.

A futballnaptárat fellapozva ezen a napon nem kevés múltbéli pécsi labdarúgó mérkőzést találunk: így például 2005-ből egy Pápa elleni 5-0-s hazai sikert, vagy 1988-ból egy Pécsi Munkás SC – Újpesti Dózsa SC 2-0-át. Ám ezek közel sem bírnak olyan nagy jelentőséggel, mint egy még régebbi összecsapás, ami azóta is mérföldkő a régió és a város labdarúgásának életében.

Napra pontosan negyvennyolc évvel ezelőtt, 1970. december 3-án a Pécsi Dózsa SC az Európai Városok Kupájának (EVK) harmadik fordulójában az olasz Juventus FC-t fogadta a baranyai megyeszékhelyen. Mindezt úgy, hogy a lila-fehérek előbb a román Craiova-t, majd az angol Newcastle-t verték ki a sorozatból.

A meccs előzetes történetéhez tartozik, hogy a torinói alakulat csak nehezen jutott el Harkányba, ahol a szálláshelyük volt. Előbb a nagy köd miatt a gépüket Bécsbe irányították, aztán a tervezettnél csak órákkal később landoltak Ferihegyen. Onnan busszal indultak Pécs felé, de ismét az időjárás meg a köd nehezítette a haladásukat. Végül a 28 fős küldöttség 17 labdarúgóval gördült be a szálloda elé.

dozsa_juve

Semmi jelentősége nincsen, de a korabeli tudósítások szerint vacsorára a taljánok erőlevest, natúr bordát, hasított burgonyát, vegyes salátát, valamint almát, illetve befőttet kaptak. Nehezítette a dolgok menetét, hogy csak saját étolajukkal készített fogásokat voltak hajlandóak fogyasztani. Szerdán edzettek valamennyit, aztán jöhetett a csütörtöki nagy esemény, amit a volt NSZK-s Ferdinand Biwersi vezetett.

A megfiatalított olaszok elleni párharc első eseményére a Verseny utcában került sor, mert akkoriban ott volt a legnagyobb, legmodernebb játéktér Pécsett. A nagy érdeklődéssel várt kupamérkőzésen azonban nem volt szerencséjük a pécsieknek.

Egyrészt a bekapott gól miatt, amit a 30. percben védelmi hiba előzött meg, de a térfélcsere után is több helyzetük akadt a dózsásoknak. Hernádi szabadrúgását például Spinosi a gólvonalról rúgta ki. A lila-fehér labdarúgók ráadásul további kétszer is a kapufát találták el. Végül nyertek a vendégek 1:0-ra, mintegy 22 000 néző nagy szomorúságára.


A két csapat a következő összeállításban lépett pályára:

Pécsi Dózsa SE: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád J., Kincses V. – Kocsis I., Daka (Dunai J., a 78. percben), Tóth J., – Bércesi, Máté, Rónai (Tüske, a szünetben). Vezetőedző: Czibulka Mihály.

Juventus FC: Tancredi – Spinosi, Furino, Salvadore, Cuccureddu – Morini, Marchetti, Capello – Causio, Anastasi, Landini (Bettega, a szünetben, Roveta, a 78. percben). Vezetőedző: Armando Picchi.

Gólszerző: Causio 0-1 (a 30. percben)


Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram