Focistából lett sebész Móritz Sándor

A Pécsi Dózsa korábbi klasszis védője előtt születésnapja alkalmából tisztelgünk.

Ha nem is a történelem előtti időkben, de azért meglehetősen régen volt, amikor a PMFC jogelődjében, a Pécsi Dózsa labdarúgócsapatában Móritz Sándor védőt játszott. A sportember születési dátuma persze majdnem mindent elárul. Hiszen a futballista 1940. február 8-án jött világra.

A Pécsi Dózsa az 1960-as években, egyebek mellett arról volt híres, hogy szívósan védekezett szinte mindenki ellen. A fővárosi hegemóniát szinte lehetetlen volt megtörni az NB I-ben, ezért a vidéki, kisebb csapatok csak egymás között harcolhattak a jobb helyezésekért.

Ebben a küzdelemben járt az élen Móritz, aki orvosi diplomát is szerzett, tehát nem csupán a zöld gyepről lehet ismerős a sport iránt érdeklődők számára. De hagyjuk a gyógyítást, az nem a profilunk, inkább a hátvédről szóljunk, méghozzá dicsérő szavakat!

unnamed_1-4

Egy korábbi játékostársa szerint – akinek emlékeiben lehet bízni – Sándor kiválóan helyezkedett. Emellett kemény volt, mint a vídia, ahogyan azt a pályák környékén szokták mondani. A fejeléssel sem állt hadilábon, de nem csak a saját kapuja előtt tisztogatott, az ellenfél hálója környékén szintén veszélyes volt.

Emellett fontos megjegyezni, a doktort sokan kedvelték, illetve szeretik a mai napig is, mert igazán remek emberként, egy közösség hasznos tagjaként szokták emlegetni mindazok, akik közelebbről ismerik.

A Pécs színeiben az elmúlt évszázad hatvanas éveiben, bajnoki mérkőzésen, 158 esetben húzhatta fel a lila-fehér felsőt a legjobbak mezőnyében. Ami legkevesebb öt teljes idényt feltételez, mulasztás nélkül.

Ehelyett dr. Móritz számára hat szezon jutott, amivel már tényleg bevonult a helyi elismert focisták közé. Egy idő után viszont inkább a civil hivatást választotta. Főleg, mert az akkori sportvezetők megkezdtek egy fiatalítást, miközben a távozó is még csak harmincas évei elején járt.

Szintén az év február havának elején, a 8. napon, de 1929-ben kezdte meg földi életét Pleck Róbert, az azóta már elhunyt védőjátékos. A Pécsi Dózsa lila-fehér mezében évekig szerepelt a labdarúgó az NB I-ben. Utána Mohácson folytatta a játékot, alacsonyabb osztályban.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram