Amszterdamtól Padováig – 1. rész

Manapság már csak a históriás könyvekben találkozhatunk a 2008-ban megszűnt Intertotó-kupa nevével, pedig a pécsi labdarúgás szempontjából produkált néhány emlékezetes pillanatot a sorozat. Maga a viadal, mint a neve is mutatja, a sportfogadásnak köszönhette létrejöttét, hiszen annak érdekében indították el, hogy többek között a nyári holtszezonban is lehessen futballmeccseket szerepeltetni a totó programjában.

Az akkori nevén Rappan Kupának is nevezett sorozatot először az 1961-62-es idényben rendezték meg, mégpedig harminckét együttes részvételével. Az indulók szinte kizárólag Közép- és Észak-Európából kerültek ki. A nyolc darab négycsapatos csoportból az első helyezettek jutottak tovább, majd egyenes kieséses rendszerben folytatódtak a küzdelmek egészen a fináléig.

Magyar focicsapatok csak a 1962-63-as idénytől vehettek részt az Intertotó-kupában. Az ezt megelőző bajnoki szezonban nyolcadik helyen végző Pécsi Dózsa SC pedig még pont befért az indulók közé. Az ekkortájt Kállai Lipót vezette baranyai alakulat csoportellenfelei az FC Blauw-Wit Amsterdam, az FK Velež Mostar, valamint a VfV 06 Hildesheim voltak.

A lila-fehérben pompázó pécsiek első csoportmérkőzésüket 1962. május 27-én, egy szép vasárnap délután játszották a Verseny utcában. Ez volt egyben a Dózsások történetének első nemzetközi találkozója is, így közel tizenötezer néző látogatott ki a viadalra az akkor magasnak számító 8 forintos álló, illetve 20 forintos ülőhelyi jegyárak ellenére.

Danka, Opova, Török, Dunai-testvérek. Bizony ilyen kiváló játékosok is akadtak akkori jogelődünk keretében, közülük az idősebb Dunai, Antal kétszer is betalált az ellenfél hálójába. Különösen a második félidőben záporoztak a lövések a hollandok kapujára, akik sok eseten kapituláltak is. Igaz, a vendégeknél is volt duplázó, mégpedig Ronald és Erwin Koeman édesapja, Martin Koeman. A végeredmény azonban 5-2 lett a vendég kék-fehérek nagy bánatára.


Pécsi Dózsa SC: Danka Imre (Zengői István, 51.) – Csupák József, Kocsis Ernő, Hegyi Sándor, Serédi Nándor, Halasi Tibor, Györkő Antal, Dunai János, Rédi Lajos (Opova János, 38.), Dunai Antal, Török Bálint. Vezetőedző: Kállai Lipót.

FC Blauw-Wit Amsterdam: Conrad Wil – Petterson Ferry, Royé Jan, Koers Herman, Althoff Gerry, Sparendam Erwin, Mul Dries (de Vries Robert, 39.), Koeman Martin, Bleijenberg Wim, Dekker Piet, Clement Gerrie. Vezetőedző: Jack Mansell.

Gólszerzők: Koeman Martin (0-1, a 20. percben), Dunai Antal (1-1, a 24. percben), Török Bálint (2-1, a 41. percben), Dunai Antal (3-1, a 47. percben), Török Bálint (4-1, a 49. percben), Opova József (5-1, az 53. percben), Koeman Martin (5-2, az 58. percben).


A pécsiek tehát simán vették az első akadályt, így tele önbizalommal és lelkesedéssel várhatták a következő megmérettetést, amelyre egy héttel később, 1962. június 3-án került sor az egykori Jugoszlávia területén, Mostarban. Tízrészes sorozatunk második epizódjában legközelebb erről az összecsapásáról számolunk majd be. Érdemes tehát figyelni a pmfc.hu-t, illetve a közösségi oldalainkat!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram