Nyitva a kapu a tehetségek előtt

Lapszemle: Az elmúlt idényben is több tehetséges fiatal került tűzközelbe a PMFC férfilabdarúgó-csapatánál. A tehetségek előtt pedig az osztályváltás sem zárta be a kaput.

A 2019/2020-as szezonban több saját nevelésű, még az U19-es korosztályhoz tartozó fiatal is megmutathatta magát a PMFC első csapatánál edzőmeccseken, a kupában vagy épp a bajnokságban.

– Az U19 és a felnőttcsapat között van egy összekötő emberünk Németh Zsolt személyében, aki másodedzőként dolgozik, az első csapatnál és a korosztályos alakulatnál a szakmai munkát koordinálja előbbi útmutatása alapján – magyarázta Kulcsár Árpád sportszakmai igazgató, miért ilyen könnyű az átjárás a két gárda között. – Bár az elmúlt két évben az U19-es korosztályban ezüstérmesek lettünk, nem ebből indulunk ki. Arra figyelünk, hány olyan tehetség van, akinek a felnőttcsapatnál profi szerződést tudunk adni. Ez a mércéje az ott folyó munkának. Ez nem csak a legidősebbek esetében van így, hiszen ők csak az utolsó lépcsőfok az egymásra épülő utánpótlásrendszerünkben. Egy játékos minden évben biztosan felkerülhet tőlük, de szeretnénk ha ez a szám 3-4-re is felmenne.

A tavalyi szezonban Helesfay Donát hiányában a 19 éves Kovács Benedekre fontos szerep hárult a kapuban, és Katona Levente is többször szerepet kapott a felnőttben.

– Horváth Dániel ugyanebbe a kasztba tartozott – folytatta a vezető felsorolásunkat. – Ő az egyik, akinek nem jött jól a bajnokság korai lezárása, mert nem tudtuk élesben kipróbálni. Látunk benne potenciált, éppen ezért profi szerződést kap, és kölcsönadjuk Kozármislenybe. Ha ott olyan teljesítményt nyújt, egyenes út vezet majd vissza hozzánk. A 2001-es korosztályban sok tehetség volt, de jó néhányan, nem minket választottak. Katona Levente viszont nagyon jó példa rá, ha valaki a PMFC kötelékében maradt, ugyanúgy kaphat profi szerződést, mint akik elmentek. Neki is most kell bizonyítani, de a képességei meg vannak ahhoz, hogy profi labdarúgóvá válhasson.
Emellett a vezető kiemelte Keresztes Barnát, aki a nyári felkészülés során beverekedheti magát az első keretbe.


A következő U19-es csapat is a felnőttek sarkát taposhatja

Az U19-es csapat az országos bajnokság alapcsoportjában kezdi meg a 2020/2021-es idényt. Kulcsár Árpád kiemelte, a következő évi keretben is lesz jó néhány olyan labdarúgó, aki a felnőttcsapat közelébe kerülhet. Sőt, lesz köztük is 1-2, aki már a nyári felkészülést is az első csapattal végzi. Az pedig már csak a mutatott teljesítményüktől függ, hogy a korosztályos vagy a felnőttcsapatban számítanak majd rájuk a vezetőedzők.

A szakmai igazgató hozzátette, ezeknek a tehetségeknek nem szabad hátradőlniük amiatt, hogy lehetőséget kaptak a felnőttben valamilyen formában, hiszen társaik bármikor átvehetik helyüket, ha nem tartják fent a jó munkát.

Hozzátette, az U19-ben két korosztály összeér, mivel nincs U18-as bajnokság. Így pedig sok játékosból válogathatják ki azt a 20 mezőnyjátékost és 2 kapust, akikkel megkezdik az idényt. A többieknek segítenek elhelyezkedni a környező csapatoknál. Kiemelte, a távozó játékosok előtt is nyitva a kapu a visszatérésre, ha olyan jól szerepelnek.


Lejjebb a létrán

Az U17-es csapat szintén az országos bajnokság alapcsoportjában kezdi meg szereplését, viszont ha az első kör után csoportjuk első négy helyén állnak, akkor bekerülhetnek a folytatásban a kiemelt csoport utolsó négy csapatával együttesen kialakított középső nyolcas mezőnybe. Amennyiben azt a szakaszt is az első négy hely egyikén fejezik be, akkor az U19-es bajnokságot már a kiemeltek között kezdhetik.

Hozzátette a vezető, ez nem egy elvárt cél, persze örülnénk neki, ha így történne. A feladat sokkal inkább az, hogy a fiatalok közel kerüljenek a felnőttfutballhoz, mivel abból a csapatból is szinte közvetlenül az első keretbe lehet kerülni. Lesz köztük is olyan, akire érdemes lesz figyelnie a szurkolóknak.

Az U15-ös és az U14-es korosztályban maradt a hagyományos lebonyolítási rendszer. Itt a PMFC mindenképpen szeretné megőrizni a közös eredmény alapján az élvonalbeli tagságát, hogy a fiatalok minél magasabb szinten tesztelhessék tudásukat a jövőben is. Viszont a fiatalok töretlen fejlődése érdekében a legjobbak akár két korosztályt is feljebb lépve edzhetnek, játszhatnak.

Szöveg forrása: Kvanduk Bence/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram