57 éves Lehota István

A PMSC-vel bajnoki bronzérmet és Magyar Kupát nyerő, korábbi válogatott támadó ma ünnepli születésnapját.

Robosztus testfelépítésével és hosszú göndör hajával kitűnt a mezőnyből Lehota István, akit persze nem csak megjelenése, hanem gólerős játéka miatt is hamar szívükbe zártak a mecsekaljai drukkerek. A kiskőrösi születésű, Akasztón nevelkedő korábbi futballista a helyi megye II-es klubban korán kitűnt gyorsaságával, 1979-ben, 16 évesen már le is játszotta első felnőtt meccsét.

Később átkerült a harmadosztályú KTE-be, ahol az első NB-s mérkőzését is hamar kipipálhatta. Első profi szerződését Akasztón írta alá, 21 évesen azonban be kellett vonulnia katonának, így a mezőtúri katonacsapathoz került, akikkel felkerült az NB II-be. Ezzel aztán a fél élvonal figyelmét felkeltette, de a sors úgy hozta, hogy a második ligás Dunaújvárosba igazolt.

A PMSC-nek 1988 nyarán sikerült szerződtetnie a csatárt, így az Intertotó Kupában is bemutatkozhatott piros-fekete mezben. Méghozzá július 6-án, hazai pályán a lengyel Pogon Szczecin ellen 3-1-re megnyert összecsapáson. Jól játszott, gólt ugyan nem szerzett, viszont pillanatok alatt megkedvelték a Munkás szurkolói.

Első pécsi NB I-es szezonjában Garami József kezei alatt huszonnyolc bajnoki meccsen szerepelt, de a következő kiírásban is alapembernek számított huszonhét pályára lépésével. Harmadik évadjában ráadásul a pécsiek a Honvéd és a Ferencváros mögött, a legjobb vidéki klubcsapatként a tabella harmadik, bronzérmes helyén zárták az 1990/91-es szezont. Összesen hatvankilenc NB I-es bajnokit játszott piros-feketében és tizenegy gól fűződik a nevéhez.

Fontos szerepet töltött be a PMSC 27 évvel ezelőtti nagy sikerében, amikor a Magyar Kupa döntőjében legyőzték a Budapesti Honvédot, elhódítva ezzel a klub történetének egyetlen kupagyőzelmét. A menetelés során három gólt rúgott, amiből az egyik a Tatabányán rendezett finálén született.

Visszaemlékezésében gyakran meg szokta említeni, hogy a KEK 1990-es kiírásában pécsi színekben kifuthatott az Old Traffordra a Manchester United ellen, ahol ugyan 2-0-ra kikaptak, de mégsem vallottak szégyent. Az Újmecsekalján, közel húszezer néző előtt rendezett visszavágó pedig örök emlék marad számára, de minden bizonnyal azoknak is, akik a lelátóról figyelhették a pályán harcoló Lehota Istvánékat.

A támadó később a Veszprém, illetve a Stadler FC csapataiban is szerepelt. Összesen 211 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött azonban még nem akart visszavonulni, így 35 esztendősen alacsonyabb osztályú alakulatokban folytatta. Korábbi támadónk a svédek, az NDK és Jugoszlávia ellen is felhúzhatta a címerest mezt.

Klubunk ezúttal is nagyon boldog születésnapot kíván Lehota Istvánnak!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram