Megvan az arany középút – Lapszemle

Végy egy jó kapust, szól a mondás, de erre a PMFC-nek már jó ideje nem kell költenie, hiszen Helesfay Donát az előző és a mostani idényben is bizonyítja meccsről meccsre, a szűk elithez tartozik a másodosztályban. Ezt pedig a mérkőzések után hallhatóan a szurkolók is gyakran elismerik.

– Ezt jó hallani. Én is úgy gondolom, hogy jól megy a védés, de mióta Pécsen vagyok, azóta ez így van. Ez betudható a stábnak, a kapusedzőmnek, a csapattársaimnak és a családomnak is. Egy kapus akkor tud igazán jó teljesítményt nyújtani, ha kisegítenek a védőink. Egy védés mit sem ér, ha utána nem tisztáznak, és gólt kapunk, illetve nem hagynak kiszolgáltatott helyzetben. Ritka, amikor tisztán kapura rúghat az ellenfél, mindig ott loholnak a nyakukban – kezdte a pécsi hálóőr. – Ez segíthet előrefelé is, hiszen ha jönnek a védések vagy nem kapunk gólt, akkor nem kell rohanni az eredmény után. Ez mindenképpen megnyugtató.

Helesfayban nem csak a tizenhatoson belül bízhatnak a társak, hiszen rendszeresen söpröget az előre húzódó védők mögött, akár a Bayern München klasszisa, Manuel Neuer.

– A játékrendszerünkből adódik, hogy egészen kint kell helyezkednem. Próbálunk mindenkit letámadni több-kevesebb sikerrel. Mióta tartanak tőlünk, azért ez nem olyan egyszerű. Ezért indult nehezen a szezonunk, alkalmazkodnunk kellett nekünk is ahhoz, hogy az ellenfelek más stílust választanak. Közel sem mernek annyira futballozni, mint tavaly – fejtette ki, majd arra is kitért, miért tűnik stabilabbnak az utóbbi fordulókban a csapat.

– Alkalmazkodtunk ahhoz, hogy nem hoznak ki ellenünk labdát, így legtöbbször nincs mit letámadnunk, de a támadóink fent vannak, mert várjuk a lehetőséget. Ebből többször nyitva voltunk, és a támadásunk sem működött annyira az elején, de most megtaláltuk az arany középutat.

A Csákvárral már találkozott idén a Pécs, akkor 2-1-es győzelmet értek el, ami köszönhető Helesfay bravúrjainak is.

– Náluk és nálunk is sok minden változott azóta. Erős keretük van, de ez majdnem minden NB II.-es csapatról elmondható. Idén nagyon egyben van a mezőny, legtöbbször a küzdőszellem, és az adott napi forma dönt – tekintette előre a mai kupameccsre. – Jó meccset várok, tovább akarunk jutni. Nem tudom megmondani, mit várhatunk, mert egy kupameccsnek mindig más a légköre.

Szöveg forrása: Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram