Pécsi Dózsa: Torino, végállomás!

A Pécsi Dózsa labdarúgócsapatát 1970. december 16-án az olasz Juventus búcsúztatta el Európai Városok Kupájától.

A Juventus elleni Európai Városok Kupája (EVK) elleni visszavágóra repülővel érkezett meg a pécsi különítmény Milánóba, ahonnan busszal vitték őket a meccs helyszínére. A torinói összecsapást 1970. december 16-án, szerdán rendezték, amit a hazaiak 2-0-ra megnyertek, de úgy, hogy a 37. percben Máté János kihagyott egy 11-est. Pontosabban Tancredi szabálytalanul elmozdult a gólvonalról, jó két méterre kilépve a háló előteréből.

Egyértelműen „csalás” történt, amit a partjelző be is intett, de az angol Burns bíró nem ismételtette meg a lövést. A hajrában aztán a „zebracsíkosok” kétszer is betaláltak Anastasi révén, amivel véget is ért egy meseszerű focitörténet harmadik felvonása. A Pécsi Dózsa nem jutott a legjobb nyolc közé a nemzetközi kupában. Ám mi pécsiek, a jogelődök nagyszerű európai kupamenetelésére évtizedekkel később is méltán büszkék lehetünk!


A két csapat összeállítása a következő volt:

Juventus: Tancredi – Spinosi, Furino, Cuccureddu (Marchetti, 35.), Morini, Salvadore, Haller, Causio, Anastasi, Capello, Bettega. Vezetőedző: Armando Picchi.

Pécsi Dózsa SC: Rapp – Hernádi, Kincses, Kocsis, Konrád, Maurer, Bércesi, Máté, Köves, Tüske, Tóth. Vezetőedző: Czibulka Mihály.

Gólszerző: Anastasi (85., 87.)


Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram