Nyolcvan éve született Koller Nándor

Klubunk egykori meghatározó hátvédjét, későbbi vezetőedzőjét születésnapja alkalmából köszöntjük.

Az alsómocsoládi születésű Koller Nándor 1942. március 25-én jött a világra. A labdarúgó NB I-ben, pécsi színekben húszas éveinek elején bemutatkozó hátvéd a futballpályák körkényén később Kincses néven vált ismertté. Ekkortájt a sportvezetők jobban szerették a magyaros hangzású megszólításokat. Ezért Nándor, miképpen később hozzá hasonlóan öccse, Viktor is tette, a Kincses sportnevet vette fel.

De maradjunk az idősebbik fivérnél, vagyis Nándornál, aki 1964 és 1973 között erősítette a Pécsi Dózsa, illetve a jogutód PMSC csapatát. Ezalatt kizárólag az első osztályban kétszáznyolc mérkőzésen játszott lila-fehérben, illetve egy kicsit piros-feketében. Ha ehhez még hozzávesszük a hátvéd hazai, és nemzetközi kupafellépéseit, akkor e tiszteletreméltó szám még tovább nő.

És ha már nemzetközi kupamérkőzés, Koller Nándor tagja volt klubunk egyik legendás csapatának, amely 7. helyének köszönhetően kiléphetett a nemzetközi színtérre. Így az Európai Városok Kupájában játszott a román Craiova, az angol Newcastle és az olasz Juventus elleni párharcokon. Páratlan játékos-pályafutása során tehát nem csak itthon, hanem Európa különböző pontjain is letette névjegyét.

koller1993szeptember_ll

Nándornak eközben nem csak az ellenfelekkel kellett megküzdenie, olykor-olykor öccsével, Viktorral is harcba szállt. A fiatalabb fivér 1970-től másfél évtizeden keresztül játszott a pécsieknél, pont a vele megegyező, balhátvéd poszton. De ebből sosem volt kellemetlenség kettejük között, hiszen jó testvérekhez és sportemberekhez méltóan inkább az edzőre bízták a döntés jogát.

Koller Nándor pályafutását befejezve sem távolodott el a labdarúgástól, az 1992-1993-as és az 1993-1994-es szezonban a PMSC vezetőedzőjeként irányította a baranyai megyeszékhely csapatát. Nem lehetett könnyű dolga, hiszen a sikeredzőt, Garami Józsefet kellett váltania a pécsi kispadon. 39 első osztályú összecsapáson irányította a gárdát, ezalatt a Péccsel 17 vereség mellett 11 döntetlent és 22 győzelmet ért el.

A 80. életévét betöltő Koller Nándornak ezúton is nagyon boldog születésnapot és további jó egészséget kívánunk!

Fénykép: Laufer László/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram