Rapp Imrére emlékezünk

Ma lenne 85 esztendős a Pécsi Dózsa és a PMSC egykori kapuslegendája, aki páratlan pályafutása során a válogatottig is eljutott.

A Pécsi Dózsa, illetve a PMSC korábbi kapuskirálya Rapp Imre 1937. szeptember 15-én, a Tolna megyei Dunaföldváron jött világra. Elsőként az ökölvívással ismerkedett, labdarúgó pályafutását később kezdte a helyi egyesületben. Alkatilag nem volt egy tipikus hálóőr, ellenben ruganyosságával, elszántságával, s nem utolsósorban eszével sok-sok dolgot meg tudott oldani.

1954-ben a Dunaföldvárból a Paksba igazolt. Tehetsége hamar kiderült, ezért hívták 1959-ben a Kaposvári Kinizsitől a Tatabányai Bányászba, ahol Grosics Gyula cseréje volt egészen 1964-ig. Rapp Imre azonban védeni akart, így 1965-ben Pécsre került, ahol közel tíz éven át az ő nevével kezdődött a Pécsi Dózsa első osztályú labdarúgócsapatának összeállítása.

Részben neki köszönhették a lila-fehérek, hogy mind 1968-ban és 1969-ben is az NB I-ben a hatodik helyen végzett a pécsi csapat. 1970-ben a Newcastle United elleni emlékezetes nemzetközi kupamérkőzésen az angol csapat első három tizenegyesének kivédésével döntően járult hozzá a továbbjutáshoz. 1973-ban egy FTC elleni bajnokin 10-es osztályzatot kapott, másodikként a Népsport által bevezetett osztályozás történetében.

Az ikonikus hálóőr pécsi színekben 1965 és 1975 között összesen 291 bajnoki mérkőzésen szerepelt, öt gólt szerzett tizenegyesből. Aktív pályafutását 1976-ban a Kaposvári Rákócziban fejezte be. Rapp Imre tagja volt olimpiai ezüstérmes (1972., München), valamint Európa-bajnoki 4. (1972., Belgium) csapatnak, négyszeres B-, egyszeres felnőtt válogatott, utóbbi esetben az NDK ellen játszott. Rapp Imre hét éve hunyt el, egykori kapuskirályunk ma lenne 85 esztendős.

Rapp Imre emlékét örökké megőrizzük!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram