Fél óra alatt eldőlt a továbbjutás

A Pécsi Dózsa szép játékkal, 3-0-ra győzte le az Universitatea Craiova együttesét az EVK-visszavágón.

Klubunk egyik legendás csapata volt az akkor még Pécsi Dózsa néven induló 1970-es együttes, amelynek szereplése a pécsi foci történetének legfényesebb lapjaira tartozik. Abban az évben ugyanis a PMFC jogelődje kilépett a nemzetközi porondra. A lila-fehérek az EVK első fordulójában ugyan 2-1-es vereséget szenvedtek a román CS Universitatea Craiova vendégeként, de volt még hátra egy visszavágó.

A Verseny utcai mérkőzésre nagyon készültek a baranyaiak, dr. Czibulka Mihály vezetőedző a találkozó előtti napon minden lehetséges szituációra igyekezett felkészíteni játékosait, hogy azokat ne érje a pályán meglepetés. A szeptember 30-i összecsapásra nem kevesen látogattak ki, a főlelátón és a pálya körül tizenkétezren gyűltek össze, hogy szemtanúi legyenek a remélt továbbjutásnak.

Az osztrák Walter Fercher vezette mérkőzést a vendégek kezdték jobban, de aztán a pályaválasztók egyre inkább átvették az irányítást. A 18. percben pedig érkezett az első gól, Tüske Csaba szögletét Kocsis István vágta a hálóba, 1-0. A Dózsa vezetését követően nem telt el sok idő az újabb találatig. A 25. minutumban Hernádi Ferenc labdáját Máté János kapta, aki három cselt követően, nyolc méterről, két román védő közül a hálóba bombázott, 2-0.

A pécsiek ezzel nemcsak behozták a románok előnyét, hanem a Craiovában lőtt góljukkal összesítésben már maguknak biztosítottak továbbjutást. A 28. percben már a harmadik lila-fehér találatnak örvendezhettek a nézők, Dunai János szöktette meredeken Kocsis Istvánt, aki a tétovázó védők és a rosszul kifutó kapus mellett a hálóba továbbította a labdát, 3-0.

A Pécsi Dózsa a Romániában elszenvedett 2-1-es vereséget követően itthon tehát magabiztosan győzte le három góllal a CS Universitatea Craiova alakulatát az Európai Városok-kupájában, így 4-2-es összesítéssel várhatták a folytatást. A nagyszerű elődök 1970. október 21-én a nagyhírű angol Newcastle United FC-hez látogattak. Legközelebb erről a mérkőzésről olvashatnak.


Pécsi Dózsa SC: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád J., Kincses V. – Kocsis I., Tóth J. – Bércesi, Tüske, Máté, Dunai J. Vezetőedző: dr. Czibulka Mihály.

CS Universitatea Craiova: Pilca – Niculescu, Deselnicu, Minca, Ditlan – Strambeanu, Ivan, Martinovic – Balan, Oblomenco (Nita, 72.), Taralunga. Vezetőedző: Coidum Stefan.

Gólszerzőink: Kocsis I. (1-0, a 18. percben), Máté (2-0, a 25. percben), Kocsis I. (3-0, a 28. percben).


Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram