Az egyéni képzés a kulcs

Made in PMFC-interjú: Összesen 312 alkalommal szerepelt a pécsi futballcsapatban az NB I-ben, amivel mindmáig csúcstartó a klubnál, az ezredforduló környékén vezetőedzőként is ült a PMFC kispadján. A korábban öt alkalommal a magyar válogatottban is pályára lépő Toma Árpád néhány éve már egyéni képzéseket tart a fiataloknak, mert hiszi, hogy ez segíthet a legtöbbet a fejlődésben.

A PMFC női akadémiáján tart jelenleg egyéni képzéseket az U15, U17 és U19-es korosztályban. Mindig is ez a terület érdekelte?

Elég hosszú edzői pályafutás áll már mögöttem, hiszen Németországból indulva idehaza is dolgoztam több osztályban, az NB III-ban, az NB II-ben, de az élvonalban is volt szerencsém a PMFC-t vezetni. Jó 25 évet húztam le felnőtt férfi csapatoknál. Ez alatt az idő alatt alakult ki bennem az a meggyőződés, hogy az egyéni képzés sajnos sok esetben kimarad a képzési rendszerből. Egy-egy elem ugyan megtalálható, de komplexen, az egyéni képességek fejlesztésére nem fektetünk elegendő hangsúlyt. Ezért is kezdtem ezzel foglalkozni, most már jó 5-6 évvel ezelőtt.

Mit jelent ez egészen pontosan? Ha kívülről azt halljuk, hogy „egyéni képzés”, az azért egy kicsit megfoghatatlannak tűnik.

A védőkkel foglalkozom, nekik tartok olyan képzéseket, melyeken a különböző, posztspecifikus technikai elemeket tudjuk gyakorolni. Például a védőjátékosokra jellemző passzolási technikákon, íveléseken, hosszú indításokon, keresztpasszokon dolgozunk. Vagy szereléstechnikát csiszolunk, esetleg a meccs közben előforduló párharcokat modellezzük. A fejeléstechnikára kiemelt figyelmet fordítok, azt ugyanis szinte egyáltalán nem szokás oktatni, pedig egy védőnél ez nagyon fontos. De olyan is van, hogy a teljes csapatrésszel gyakoroljuk a védelem megfelelő reakcióját egy-egy helyzetben, az ideális helyezkedést, tolódást. Bár ez már azért túlmutat a technikán, ez már kicsit taktika is.

Milyen a lányokkal foglalkozni? Gondolom azért nagyon más, mint férficsapatokat vezetni.

Nagyon hálás munka. Sok tehetséges lánnyal dolgozhatok, közülük többen tagjai a korosztályos válogatottaknak is. Bár csak a múlt nyár óta foglalkozom velük, de rengeteget fejlődtek, és ezt látni nagyon nagy öröm, hiszen az egészet ezért csinálom.

A PMFC felnőttcsapata ma rangadóra készül, méghozzá a Győr ellen. Játékoskorában akadt pár emlékezes derbi az ETO ellen?

֪Hajaj, szinte csak olyan volt! A 80-as évek közepe a győri foci aranykora, a Verebes-féle csapat nagyon erős volt. Szerencsére mi sem panaszkodhattunk akkoriban. Volt olyan, hogy a bajnokesélyes ETO-t idegenben tudtuk legyőzni, de az is előfordult, hogy ők nyertek itt. Sosem felejtem el, egyszer a Győr látogatott hozzánk, előző éjszaka pedig szakadt a hó. Vagy 30 centi állt a pályán, és akkoriban nem volt sem gyepfűtés, sem normális hóeltakarítás. Manapság ilyenkor el is halasztanák a meccset, de mi játszottunk a fehér pályán. Sajnos azon a mérkőzésen épp 2-1 lett a vége oda, de ma is élénken él az emlékezetemben.

Kívülről, mégis azért szakmai szemmel, hogy tetszik önnek a mai PMFC?

Az ősz nagyon jól sikerült, de azért a télen távozó meghatározó játékosok hiányát megérezte a csapat, ez látszik. Még nem igazán állt össze a kissé átalakult keret, ez elsősorban hazai pályán szembeötlő. Ami persze érthető is, hiszen itthon nagyobb a nyomás, a szurkolók támadófocit, gólokat várnak, ez pedig jól jön az ellenfeleknek, akik beállnak kontrázni. De alapvetően szerintem rendben van a gárda, és a kicsit nehezebb idei kezdés után miért ne lehetne a szezon vége hasonlóan szép, mint az eleje? Olyan nagyon értékelni ezért sincs még értelme. Várjuk ki a végét.

Interjúnk a Made in PMFC 3. évfolyamának 14. számában jelent meg, a teljes újságot ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram