Nem mindegy mi van a tányéron

Made in PMFC-interjú: Sokan nem is gondolnák, hogy mekkora szerepe van egy-egy gólban, védésben vagy a 90. percben lefutott sprintben a táplálkozásnak, pedig kis túlzással a maximális teljesítmény alfájáról és omegájáról van szó. A PMFC-nél külön szakember foglalkozik azzal, hogy a játékosok étrendje alapot adjon a kimagasló teljesítményhez. Szekeresné dr. Szabó Szilviával, a klub dietetikusával beszélgettünk.

Milyen megfontolásból lesz valaki dietetikus?

Az én esetemben ez egyfajta személyes beállítottság és szülői példa lehetett. Fiatal koromtól kezdve egészségügyi vonalon akartam elindulni, nyilvánvaló volt, hogy ez lesz az utam. A dietetikai és sporttáplálkozási tanácsadói munka mellett 19 évet dolgoztam, oktattam, gyakorlatokat vezettem a PTE-n. Alapelvem, hogy a megfelelő táplálkozás beállításával a legegyszerűbb elindulni az egészséges élet irányába. Persze a szakmámat is több részre kell osztani. Amíg a dietetikus egészséges és beteg embereknek segít az egészségmegőrzésben, gyógyulásban addig a sportdietetikus elsősorban a teljesítménynövelő táplálkozás kialakításáért felel.

Ez utóbbi miben más?

Itt már kifejezettem a teljesítmény maximalizálása a cél. Életkortól függően különböző módszereket alkalmazok, hiszen egy utánpótlás korú játékosnál egészen másként kell megközelíteni a táplálkozás kérdését.

Az, hogy a sportdietetika mellett kötött ki, véletlen volt?

A sport iránti szenvedélyem mindig megvolt, emellett látszott az is, hogy itthon még nem kapott kellő figyelmet a sporton belül a táplálkozástudomány. Ahhoz, hogy valaki sportdietetikus lehessen, a diplomája után még éveket kell tanulnia. Büszke vagyok arra, hogy miután ezt az utat bejártam, hozzájárultam, hogy Pécsett is elindulhasson az ilyen jellegű szakirányú képzés, és sok éven át oktattam is a fiatalabb generációt.

Hogyan került a PMFC-hez?

Öt évvel ezelőtt gondolta úgy a klub, hogy szeretné egy dietetikus szakemberrel is bővíteni a szakmai csapatot, azóta dolgozom a PMFC szakmai stábjával. Felnőttek és utánpótlás korú gyerekek részére nyújtok segítséget az egészségmegőrzés és a táplálkozás terén.

A sportolók mennyire nyitottak erre a témára?

Csak pozitív tapasztalataim vannak, mindenki komolyan veszi a táplálkozás kérdését. Egyéni beszélgetésekkel indítom a közös munkát. Alaposan ki kell elemezni a korábbi táplálkozási szokásokat, a testalkatot, majd a laboreredmények kiértékelésével egészítjük ki a képet, és az alapján teszek javaslatot az étrendre. Nem mindegy, hogy kinek milyen a testfelépítése, vagy, hogy mekkora terhelést kap.

Amikor nyer a PMFC, akkor azt a sikert mennyire tudja a magáénak érezni?

Nyilván bizsergető érzés, ha a játékosok jól teljesítenek, de ebben sok ember munkája van benne. Tapasztalatom szerint rendkívül elhivatottak a fiataloknál a szülők, akik szívükön viselik a gyermekük egészségét, sikerét, de a PMFC minden más területen dolgozó szakembere is rengeteget tesz azért, hogy eredményes legyen a klub. Az nekem külön öröm, hogy a vezetők nagy figyelmet szentelnek arra, hogy a táplálkozással kapcsolatban is biztosítsák az optimális feltételeket a futballisták részére. De azért szurkoló is vagyok, igyekszem minden meccsen kint lenni a lelátón. A legfontosabb célom viszont az, hogy megadjak minden szükséges szakmai segítséget a sporttáplálkozás oldaláról azoknak a sportolóknak, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból és pályafutásukból.

Interjúnk a Made in PMFC 3. évfolyamának 15. számában jelent meg, a teljes újságot ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram