37 éve lett bajnoki ezüstérmes a PMSC!

Harminchét évvel ezelőtt, 1986. április 26-án a PMFC jogelődje, a Pécsi Munkás Sport Club az 1985/86-os első osztályú bajnokság utolsó fordulójában 4-1-re verte hazai pályán a Békéscsabai Előre Spartacus SC gárdáját, ami után ezüstérmes lett a piros-fekete együttes a labdarúgó NB I-ben!

Az újmecsekaljai stadion lelátóin jó 15 000 ember zsúfolódott össze. A vendég a Békéscsaba volt, a PMSC számára pedig a 2. hely megszerzése volt a tét. A viharsarkiak további sorsát semmi sem veszélyeztette, a 30. forduló után a 12. helyen fejezték be a bajnokságot. A meccset Plasek sípmester vezette, méghozzá közmegelégedésre. A két csapat összeállítása a következő volt:

PMSC: Bodnár – Kónya, Toma, Róth, Brezniczky S. – Lutz (Bérczy, a 63. percben), Turi, Czérna, Lőrincz – Lovász, (Dobány, a 73. percben), Mészáros. Vezetőedző: Garami József.

Békéscsaba : Leboniczky – Vigh, Szabó II., Varga – Kelemen, Pásztor, Csanálosi, Fecsku (Takács Z., a 73. percben), Takács J. (Sulia, a 63. percben) – Steigerwald, Szekeres. Vezetőedző: Süle István.

Gólszerzők: Turi 1-0 (az 1. percben), Szekeres 1-1 (a 32. percben), Róth 2-1 (a 39. percben), Brezniczky 3-1 (a 73. percben), Lőrincz 4-1 (a 79. percben).

Fénykép: Laufer László/Dunántúli Napló

Alig kezdődött el a meccs, máris a csabaiak hálójában táncolt a labda Turi megmozdulása után. Mindez megadta az alaphangot a fergeteges ünnepléshez, amibe csak néhány másodpercig vegyültek hamis hangok, amikor a vendégek kiegyenlítettek. A riadalom azonban csupán rövid ideig tartott, mert újra a piros-feketékhez került az előny Róth révén.

Több jelentős fordulat pedig azon a szombaton már nem következett be. A pécsi munkások Turi, Róth, Brezniczky és Lőrincz góljaival 4-1-re nyertek, bebiztosítva ezzel a bajnokságban a 2., ezüstérmet érő helyet. Nem maradt más hátra, 37 év távlatából is jelképesen kalapot emelünk az akkori Munkás-játékosok nagysága és sikere előtt.


Ezüstérmesnek vallhatják magukat piros-fekete dresszben: Bendes Tibor, Bérczy Balázs, Bodnár László, Brezniczky Sándor, Csoboth Róbert, Czérna Sándor, id. Dárdai Pál, Dobány Lajos, Kónya Mihály, Lőrincz Sándor, Lovász Ferenc, Lutz Jakab, Márton Gábor, Megyeri Károly, Mészáros Ferenc, Pillinger Béla, Réfi Gábor, Róth Antal, Takács Jenő, Toma Árpád, Tomka János, Turi Zsolt, Udvardi Zoltán. Ők huszonhárman küzdöttek a pályán a sikerekért, ki hosszabb, ki rövidebb időt kapva a mestertől, Garami Józseftől.


Tisztelet a pécsi futballhősöknek!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram