Palaczky János: 48!

2

Kereken negyvennyolc esztendővel ezelőtt, 1968. augusztus 30-án Pécsett született Palaczky János, aki egészen fiatalon kezdett el focizni. Akkoriban szakemberek járták az iskolákat és toborozták a gyerekeket a PMSC számára. A háromszázas létszámot végül harmincasra szűkítették le Garami Józsefék, ebbe pedig ő is beleesett, ezután pedig 1978-ban le is igazolták a mecsekaljaiakhoz.

A piros-feketéknél végigjárta az utánpótlás csapatokat, közben pedig tizennégy évesen már behívták a serdülő válogatottba. Onnantól éveken keresztül szerepelt különböző korosztályos nemzeti csapatokban. Ez idő alatt részt vettek Kínában az Ifjúsági Világbajnokságon, ahol a nyolcaddöntőig jutottak, Észak-Kóreában pedig megnyerték az Ifjúság Barátság Versenyt.

palaczky-janos-09

A baranyaiaknál a nagy nap számára 1986. október 4-én érkezett el, ekkor debütálhatott ugyanis az NB I-ben. Méghozzá a tízezer néző előtt lejátszott Békéscsaba Előre Spartacus SE – PMSC bajnoki összecsapáson, ami gól nélküli döntetlennel végződött. Palaczky János kizárólag a legmagasabb bajnoki osztályban összesen százhuszonhét alkalommal futott ki a pályára piros-feketében.

Ezalatt nem kis sikereket ért el társaival együtt, 1987-ben kupadöntős, 1990-ben pedig Magyar Kupa győztes volt, de alaposan kivette részét a bajnoki bronz és az ezüstérem begyűjtéséből is. Ennek köszönhetően a Péccsel kiléphetett a nemzetközi porondra, ahol olyan sztárcsapatok ellen játszottak, mint az angol Manchester United, vagy a német VfB Stuttgart.

Palaczky János játékospályafutása az 1990-es évek elején volt a csúcson, akkor érte az a megtiszteltetés is, hogy behívták a felnőtt válogatottba. Az álma 1990. március 20-án teljesült, amikor is az Egyesült Államok elleni 2-0-ra megnyert mérkőzésen léphetett pályára először piros-fehér-zöldben. Hazánkat összesen hét alkalommal képviselte. Azt még ő is elismerte, hogy több volt benne, ám ezen utólag már nem kesereg.

A legendássá váló hátvéd 1994-ben távozott a PMSC-től és a szintén helyi DD Gáz gárdájában futballozott tovább, majd hajtva a kalandvágytól Ausztriát célozta meg. A szomszédos országban összesen hat évet játszott különböző harmad- illetve ötödosztályú csapatokban. Az ezredforduló nyarán ismét visszatért a Stadion utcában, ahol egy komolyabb sérülés miatt már csak négy NB I-es meccs jutott neki.

Később megfordult az NB III-as Kozármislenynél is, 2004-ben viszont befejezte az aktív labdarúgást. Visszavonulását követően egy ideig némileg eltávolodott a focitól, a vállalkozói életben tevékenykedett. Mérkőzéseken természetesen gyakorta megfordult és játszott az öregfiúk bajnokságban, illetve a tervei között is szerepelt, hogy edző lesz. A korábbi válogatott védőnk a közelmúltban a PMFC utánpótlásban is dolgozott, jelenleg a civil életben tevékenykedik.

Klubunk a ma 48. életévét betöltő Palaczky Jánosnak ezúton is nagyon boldog születésnapot kíván!

Facebook Comments

OLVASTA MÁR?

DZS_7866

Egygólos győzelem a hazai nyitányon

Természetesen győzelemre készült mindenki az első tavaszi hazai bajnokin, s csapatunk végül be is gyűjtötte a három pontot – de nagyon nehéz dolgunk volt a ...