Buffon és Rodman „nyomdokain”

Idén töltötte be 18. életévét felnőtt keretünk harmadik számú hálóőre, a pécsi születésű Somogyi Máté, vagy ahogy a klubnál mindenki szólítja, Gigi (Dzsidzsi). Játékosunk Kozármislenyben kezdte a futballt, onnan igazolt a PMFC utánpótlásába. 15 évesen azonban szüleivel úgy látták, akkoriban komoly problémák voltak a helyi utánpótlásban, ezért a szombathelyi Illés Akadémiához igazolt.

– Nyáron tértem vissza, mert számítottak rám az U19-nél, nekem pedig fontos volt, hogy sokat védhessek, meglegyen felém a bizalom. De az is sokat nyom a latba, hogy sokszor készülhetek a felnőtt csapattal és már a meccskeret tagja is voltam, 11 alkalommal ülhettem a kispadon NB III-as bajnokin. Remélem, számolnak velem később is – kezdte Somogyi Máté.

Fiatal hálóőrünk maga sem tudja pontosan, hogyan és miért lett kapus, de biztosan szerepet játszott benne a családi „hagyomány”.

– Az első tornámon megkérdezték, hol szeretnék játszani és valamiért azt mondtam, hogy a kapuban. Lehet, hogy apukám miatt, aki kézilabdakapus volt, játszott az NB I/B-ben is. Végül ott is ragadtam a gólvonalon, abban a pozícióban próbálom kihozni magamból a maximumot. Úgy érzem, az U19-ben tudok hozni egy átlagosan jó szintet. Felnőttben pedig várom a lehetőséget – mondta el a portás.

Pmfc-Videoton MK

Somogyi Máté bevallotta, azért van még hova fejlődnie, hogy „kész” kapussá váljon. Elmondása szerint sokkal jobban kellene olvasnia a játékot, többet kell beszélnie, irányítania hátul, illetve gyorsabban kellene meghoznia a jó döntéseket a fontos pillanatokban.

– Minél magasabb szinten szeretnék majd játszani, jó lenne eljutni akár egy nyugat-európai bajnokságba. Szívesen pályára lépnék például egyszer kedvenc együttesemben, a Real Madridban. Persze a felnőtt debütálást mindenképpen Pécsen képzelem el, aztán majd sok eurómillióért költözök át a spanyol fővárosba – tréfálkozott a kapus.

Hálóőrünknek, Gianluigi Buffon a példaképe, innen a már hosszú évekkel ezelőtt „ráragadt” becenév. De nem csak a labdarúgók között talált olyat, akire felnézhet. Nagy kedvence a korábbi kosárlabdázó, Dennis Rodman is.

– Azért kedvelem, mert egy hatalmas egyéniség, én is szeretnék ehhez fogható karakter lenni. Ráadásul őrült is, mint a kapusok általában. Többnyire amúgy minden sportot szeretek, főleg a labdajátékokat. Ha van szabadidőm, kosarazni szoktam, illetve néha elmegyünk rallyt nézni hétvégente – így Somogyi.

A játékos elárulta, élvezi a napi munkát a klubnál. Általában hétfőtől szerdáig a felnőttel készül, csütörtökön és pénteken pedig az U19-esekkel edz. Kapusedzőjét, Volcsányi Csabát régóta ismeri, hiszen már Kozármislenyben is ő volt a trénere. Személye fontos szerepet játszott abban, hogy nyáron visszatért Pécsre, mint mondja, megvan közöttünk az összhang. De Somogyi Máté felnéz Sólyom Csabára is, aki sokat segít neki, és akitől sok mindent „el tud lesni”.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram