Meccstörténelem: PMFC – Tiszakécske

A piros-feketék húsz év után látják ismét vendégül hazai pályán a Tiszakécske labdarúgócsapatát.

Március 17-én, az NB III Közép-csoport 19. fordulójában a jelenlegi éllovas Duna Aszfalt TVSE együttestét látja vendégül az egy pont különbséggel a második helyen álló PMFC. A Tiszakécske hallatán valószínűleg minden pécsi szurkolónak egy bizonyos osztályozó mérkőzés jut eszébe először. Bár a sárga-kékek csapatával ezen kívül nem sok alkalmunk volt találkozni, meglepő módon nem igazán akadt örömünk ellenük.

A Tisza-parti város labdarúgásának története az 1950-es évekre vezethető vissza, ám felnőtt férfi labdarúgócsapatuk a nyolcvanas évekig szinte mindig a megyei első osztályban szerepelt váltakozó eredményességgel. A tiszakécskei futball felemelkedése a kilencvenes évekre tehető, amikor is szépen alulról haladva egyre közelebb kerültek az első osztályhoz. Első lehetőségük az 1995/1996-os évad végén adódott, épp a PMFC ellen.

A piros-feketék az imént említett szezonban az utolsó helyen zárták a 16 csapatos elit bajnokságot, így aztán a másodosztály Nyugati-csoportjának ezüstérmesével, a Tiszakécske FC-vel kényszerültek osztályozót játszani a bennmaradásért. A Bács-Kiskun megyében megrendezett odavágó 0-0-lal ért véget. A visszavágón dőlt el minden, amely során gólnélküli döntetlent követően tizenegyesekkel, 5-3-as összesítéssel maradtak végül bent a pécsiek.

PMFC: Balogh – Győri, Szabados (Wemer, 113.), Dienes – Tolocsko, Fehér, Jäkl, Ulrich (Ulveczki, 60.), Schneider – Tököli, Kovács Z. (Pest, 70.). Vezetőedző: Herke Imre. Tiszakécske FC: Derdák – Hegedűs – Schultz, Ezsiás, Szaszovszki – Bánföldi (Gazdag, 46.). Molnár, Bujáki (Szántó, 46.), Balla (Touati, 62.) – Török, Maczkó. Vezetőedző: Szurgent Lajos.

A mecsekaljaiak megőrizték élvonalbeli tagságukat, emiatt aztán jó ideig nem futottak össze a tiszakécskei egylettel. Majd aztán úgy hozta az élet, hogy a Pécs az 1998/1999-es szezont az akkor a második vonalnak megfelelő NB I-ben folytatta, ellenfelei között pedig megjelent a Tóth Dénes vezette Tiszakécskei FC. Amely az 1998. augusztusának végén rendezett 6. fordulóban Mecsekaljára látogatott. Hazai részről egyedül Gera Zoltán tudott eredményes lenni, a vizitálók azonban nyerni tudtak, 1-2.

PMFC: Tarlósi – Dienes, Foki, Hofecker – Gera, Calin, Orlovics (Lantos , 68.), Sipos, Kutas (Kardos, 46.) – Makai (Kovácsevics, 64.), Balázs Cs.. Vezetőedző: Réfi Gábor. Tiszakécske: Varga –Zováth, Serban, Bujáki – Barna, Izsák, Csató J. (Beserman, 61.), Szin (Molnár, 76.), Udvari – Babai (Mikóczi, 68.), Török. Vezetőedző: Tóth Dénes.

A korabeli tudósítás szerint jobban kezdtek a vendégek, a pécsieknél a görcsös akarat nem eredményezett szép és tudatos játékot. A bizonytalan hazai védelem többször adta el a labdát, emiatt törvényszerű volt az első negyedóra után kapott gól. Csak a félidő hajrájára lett egyenlő rangú ellenfél a PMFC, igaz, a Tiszakécske nagyképűsködött ekkor.

A szünet előtt elért találat feldobta a baranyaiakat, akik fordulás után többször is ordító helyzetet hagytak ki, ekkor a maga javára dönthette volna el a három pont sorsát Réfi Gábor legénysége. A némileg szerencsétlennek mondható újabb vendéggól kisebb zavart okozott, de a lelkesedés, az akarat és a második játékrészben mutatott játék miatt a döntetlen igazságosabb lett volna.

Fénykép: Tóth László/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram