Meccstörténelem: PMFC–Kozármisleny

A PMFC eddig öt alkalommal játszott idehaza bajnoki mérkőzést szombati ellenfelével, a Kozármisleny FC-vel: egyszer döntetlennel, négyszer pedig pécsi győzelemmel ért vége a találkozó.

Nem először, és minden bizonnyal nem is utoljára keresztezik egymás útjait a PMFC és a Kozármisleny gárdái, ám a felek nyolcszor egy osztállyal feljebb, az NB II-ben vívtak meg egymással. A harmadosztályban pedig két meccs fejeződött be ebben a párosításban. Az összesített mérleg a mindkét helyszínen lejátszott találkozókat figyelembe véve is a pécsieknek kedvez, akik hét győzelem és két döntetlen mellett csupán egyszer kaptak ki a kék-fehérektől.

A Stadion utcában öt egymás elleni bajnoki csata fejeződött be eddig, négy az NB II keretein belül, legutóbb pedig az NB III Közép-csoport 2017/18-as pontvadászatában volt. A házigazda piros-feketék ezek során négyszer nyertek, egyszer viszont pontot tudtak csenni a szomszéd város labdarúgói. A pécsiek kilencszer voltak kapura eredményesek, míg a vizitáló mislenyiek csupán egyszer találtak be a mecsekaljai hálóba.

Az első Pécs-Kozármisleny mérkőzésre 2007. nyarának végén került sor a Stadion utcában. Persze ehhez az is kellett, hogy az előző idényben a piros-feketék kiessenek az NB I-ből, míg a vendégek történetük során először nyerték meg az NB III-at. Az újmecsekaljai lelátón közel kétezer néző előtt a pécsieknek sikerült kicsikarniuk a győzelmet, mégpedig Kulcsár Árpád büntetőjével, 1-0.

Névtelen-1000x600


PMFC: Hamar – Sipos, Szabados, Mile, Tóth – Wittrédi (Kalmár, 73.), Lantos, Gulyás, Kulcsár – Bozori, Lengyel. Edző: Kis Károly.

Kozármisleny: Antal – Suba, Éles, Finta, Tasselmayer – Hergendőder (Both, 67.), Morvai, Kutyáncsánin, Tóth Z. – Varga B. (Fabijancic, 46.) – Lauer. Edző: Bene Ferenc.


Mivel csupán a harmadik helyen zárta a 2007/08-as idényt a PMFC, a következő szezonban is összetalálkoztak a felek. A második egymás elleni hazai rangadón a mecsekaljaiak meglehetősen könnyed sikert arattak a több mint kétezer néző legnagyobb örömére. 2008. augusztusában az együttes első gólját Szalai Tamás szerezte, rajta kívül még Kulcsár Árpád volt eredményes büntetőből, 2-0.


PMFC: Herbert – Sipos, Finta, Szabados, Kulcsár – Berdó (Törtei, 77.), Szalai, Lantos, Nagy O. – Fónai (Koplárovics, 89.), Lovrencsics (Szabó N., 67.). Edző: Nagy Tamás.

Kozármisleny: Antal – Suba, Éles, Dienes, Tasselmájer – Hergenröder (Laki, 77.), Horváth A., Tóth Z., Kanizsai (Kutyáncsánin, 63.) – Lauer, Kresz (Molnár, 60.). Edző: ifj. Mihalecz István.


A 2009/10-es bajnokság vége felé közeledve egyre világosabbá vált, hogy ismét lecsúszik a hőn áhított feljutásról a PMFC, ez pedig a 26. fordulóban lejátszott Kozármisleny elleni rangadó nézőszámán is jól látszott. Alig pár százan látták a helyszínen, ahogy Várhidi Péter alakulata visszavág a kék-fehéreknek az ősszel elszenvedett vereségért. Mecsekaljai részről előbb Lovrencsics Gergő, majd Gyánó Szabolcs volt eredményes, 2-0.


PMFC: Hegedűs – Nagy J., Stark, Sütő, Szamosi – Regedei, Lantos, Pintér – Varga Z. (Szabó L.) – Lovrencsics (Simonfalvi, 89. p.), Gyánó (Wittrédi, 83. p.). Edző: Várhidi Péter.

Kozármisleny: Mester – Tóth I. (Fabinho, 55. p.), Finta, Éles, Tasselmájer – Vojnics-Zselics, Szabó B. – Hergenrőder, Tóth Z., Kollega (Laki, 42. p., Kutyáncsánin, 79. p.) – Lauer. Edző: Bene Ferenc.


Az utolsó NB II-es Pécs-Kozármisleny bajnoki összecsapásra elég régen, 2011. március 12-én került sor a Stadion utcában. A pénztárak előtt csak úgy kígyóztak a sorok, mindenki bizakodó volt, ám a nagyszámú hazai nézősereg bánatára a vendégek Petrók Viktor csúsztatásával ragadták magukhoz az előnyt. A pécsiek csupán a 88. percben éreztek rá a góllövésre, ekkor egy kapu előtti kavarodást Gyánó Szabolcs használt ki és mentett pontot az együttes számára, 1-1.


PMFC: Dibusz – Nagy J., Fodor (Horváth Zs., 46.), Pintér, Todorovic, Stark, Lantos, Gyánó, Godslove, Wittrédi, Covic (Ato, 50., Zsdrál, 75.). Edző: Kiss László.

Kozármisleny: Gőcze – Tasselmájer, Asztalos (Kiss, 58.), Fellai, Koller, Tóth Z., Koplárovics, Andruskó, Kovács T., Nagy E., 66.), Petrók, Laki (Vég, 78.). Edző: Márton Gábor.


A Pécs NB I-be kerülésével a két csapat ezt követően évekig nem találkozott, de volt idő, amikor a szomszédvár csapata szerepelt magasabb osztályban, így egészen tavalyig nem került sor újabb PMFC–Kozármisleny derbire. 2017. augusztus 19-én, az NB III Közép-csoport 2. fordulójában szórakoztató játékkal 3-0-ra győzedelmeskedtek a házigazdák. Wittrédi Dávid két büntetőt értékesített, Mojzer György pedig mezőnygólt ért el.


PMFC: Gőcze – Puskás, Horváth A., Fellai, Nagy – Rácz, Koller (Bata, 75.) – Kónya D. (Horváth P., 70.), Wittrédi, Frank (Károly, 46.) – Mojzer. Vezetőedző: Márton Gábor.

Kozármisleny FC: Ipacs – Tar, Racskó, Lantos, Kocsis – Müllerlei, Hleba (Kiss D., 46.) – Németh Á., Tóth M. (Horvát G., 70.), Márkvárt P. (Grabarics, 67.) – Városi. Edző: Németh Zsolt.


Fénykép: Laufer László/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram