Győzelemmel kezdtünk

NB II-es labdarúgócsapatunk Tóth-Gábor fejesgóljával megnyerte a Békéscsaba elleni szezonnyitót.

Vasárnap este hazai pályán vágtunk neki a Merkantil Bank Liga 2022/23-as szezonjának. A nyitófordulóban a Békéscsaba 1912 Előre együttesét fogadtuk a PMFC Stadionban. Mint ismert, együttesünk életében több változás történt a nyáron, így a Békés megyei lila-fehérek ellen debütált a kispadon csapatunk újdonsült vezetőedzője, Weitner Ádám, aki a következő összeállításban küldte pályára a PMFC-t: Helesfay – Mayer, Rácz, Katona, Hadaró – Terbe, Kesztyűs – Makrai, Nikitscher, Harsányi – Tóth-Gábor. A cserék között kapott helyet többek között a 17 esztendős Vas, míg Tihanyi, Hegedűs és Grabant sérülés miatt nem állt rendelkezésére.

Újjáalakult együttesünk idénybeli első bajnoki találkozóját nagy várakozás előzte meg, amit mi sem bizonyított jobban, minthogy a kezdésre szépszámú nézősereg gyűlt össze a lelátókon, ráadásul szurkolótáborunk már a kezdősípszótól kiváló hangulatot teremtett. Az összecsapás külön pikantériája ként szolgált, hogy csapatunk először játszott új, és frissen bemutatott Adidas mezgarnitúrájában. Az első negyedórában inkább a küzdelem dominált, majd a 16. percben előbb Helesfay védte Szabó lövését, aki ráadásul lesen volt, majd pedig egy ellenakció végén Makrai beívelése kis híján Fazekasról vágódott a vendégek hálójába.

A 26. percben Kesztyűs jobbról elvégzett szögletrúgását követően a rövidnél Katona csúsztatta meg fejjel a labdát, ami nem sokkal szállt el a keresztléc felett. Rögtön veszélyeztettek a vizitálók is, Hamed a tizenhatoson belül került helyzetbe, de Helesfay ismét bravúrosan hárított. A 31. percben Markai szánta el magát lövésre, de a kipattanó Terbének jött ki jobban, akinek távoli középmagas lövését a gólvonal előtt mentették a békéscsabaiak. Lendületben maradtunk, a 34. percében Harsányi beadása akadt el Bora kezében, a játékvezető viszont nem látta szabálytalannak az esetet. A 38. percben Tóth-Gábor Harsányi elé készített, aki balról, 7 méterről fölé lőtt.

A félidő előtt szinte teljesen a saját tizenhatosára szorítottuk a vendégeket, a 45. percben Tóth-Gábor vitt végig a jobb szélen egy támadást, befele indult az alapvonalon, majd a kapura emelt, de a kapufán csattant a labda. A játék képe alapján hiába álltunk közelebb a gólszerzéshez, végül 0-0-s állással vonultak pihenőre a csapatok. A szünetben egy rendhagyó ünnepségre került sor a pályán, az előző szezon MLSZ Országos U14-es Alap-csoport Nyugati bajnokait köszöntöttük, egyúttal a játékosok és edzőjük nyakába kerültek az aranyérmek. Ifjú bajnokaink köszöntése után jött a folytatás, a térfélcserét követően változatlan összeállításban folytatták a meccset a felek.

Az 58. percben ismét szép lehetőséget alakítottunk ki. Nikitscher tört be baloldalról a Békéscsaba tizenhatosára, majd jobbal lőtt, de a labda keresztbe elszállt a kapu előtt. A 61. minutumban Makrai jutott el a labdával a tizenhatos közepéig, lövése azonban elkerülte a vendégek hálóját. A 70. percben remek labdát kapott az ötös vonalán Tóth-Gábor, de Bukrán újabb óriási védést mutatott be. Szöglet következett, a 71. percben Kesztyűs sarokrúgása Tóth-Gábort találta meg, aki az ötösről ezúttal már a kapuba bólintott. Nyáron szerződtettet támadónk ezzel tehát rögtön első pécsi bajnokiján megszerezte első gólját piros-feketében, 1-0.

A vezetés megszerzése után kétszer is veszélyeztettünk, előbb Kesztyűs fejese fölé szállt, majd pedig Katona lövése ment mellé. A slusszpoén a 93. percben jöhetett volna, Kesztyűs kissé jobbról, 20-ról elvégzett szabadrúgása a felső lécről a gólvonal elé vágódott le. NB II-es labdarúgócsapatunk megérdemelten tartotta tehát itthon a három pontot, a nyitányon aratott győzelem fontos lökést adhat a folytatásra. A következő fordulóban a Budafoki MTE otthonába látogatunk, majd augusztus 14-én az újonc Credobus Mosonmagyaróvár együttesét látjuk vendégül. Kilátogató szurkolóinknak köszönjük a támogatást, találkozzunk legközelebb is!

Merkantil Bank Liga, 1. forduló
Pécs, PMFC Stadion, 1500 néző. Vezette: Farkas (Máyer, Nagy)
PMFC – Békéscsaba 1912 Előre 1-0 (0-0)
Gólszerzők: Tóth-Gábor (71.)
Sárga lap: Mayer (51.), Tóth-Gábor (72.) ill. Kitl (43.), Mikló (92.)

PMFC: Helesfay – Mayer, Rácz, Katona, Hadaró – Terbe, Nikitscher – Makrai (Futó, 79.), Kesztyűs, Harsányi (Svedyuk, 88.) – Tóth-Gábor. Vezetőedző: Weitner Ádám.

Békéscsaba 1912 Előre: Bukrán – Puskás, Fazekas, Bora, Mikló – Talpalló, Zvara (Váradi, 77.), Kitl (Lukács, 77.), Szabó P. (Sipos, 65.) – Máris, Hamed. Vezetőedző: Brlázs István Gábor.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram