Szurkol a PMFC-nek, hogy jusson fel

Ma ünnepli születésnapját a PMSC-vel bajnoki ezüstérmet és Magyar Kupa-győzelmet ünneplő egykori válogatott középpályásunk – ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Ahogy a korábbi években, évtizedekben, természetesen most is ott van az életében a futball. Nem dolgozik egyik klubnál sem – az MLSZ szövetségi mérkőzés-ellenőreként járja hétről-hétre a meccseket a legfelső három osztályban.

– A legemlékezetesebb mérkőzésem az őszi szezonban a Vasas–Ferencváros NB I-es bajnoki volt, amelyen Kassai Viktor játékvezető négy tizenegyest ítélt meg. Tényleg elég speciális meccs volt, izgalmas, emlékezetes, hiszen a hajrában potyogtak a gólok, a hosszabbításban vezetett a Fradi, aztán mégis 2-2-es döntetlen lett a vége. Szerencsére olyan jellegű probléma nem volt, amivel nekem kellett volna foglalkoznom – emlékezett vissza Bérczy Balázs.

A korábban Pécsett futballozó, majd nem is olyan régen ügyvezető igazgatóként is tevékenykedő Bérczy jelenleg egy külföldi kereskedő cég magyarországi képviselője – ezzel a munkával foglalkozik mindennapjaiban. És persze ott a család: felesége és két gyermeke van.

– A 21 éves fiam, Máté külföldön, Skóciában, Glasgowban jár egyetemre. A 18 éves lányom, Dorottya még középiskolás, s emellett magas szinten sportol: kardvívó a BVSC-ben, a junior válogatott tagja.

Dorottya ezzel teljesen új színt vitt a családi sportéletbe, hiszen az édesapa révén azért mégiscsak a futball dominált. Bérczy elárulta, természetesen most is figyeli, miként szerepel, hol tart korábbi csapata, a PMFC, s nagyon szurkol azért, hogy Márton Gábor együttese feljusson az NB III.-ból a másodosztályba.

– Nem egyszerű történet ez, semmilyen szinten sem könnyű, de én nagyon drukkolok – tette hozzá Bérczy Balázs.

Örök szívügye a pécsi labdarúgás

Az egyik legsikeresebb pécsi focicsapatnak volt fontos tagja Bérczy Balázs, aki a baranyai megyeszékhelyen született 1966. január 15-én. A labdarúgás alapjaival Pécsett ismerkedett meg, tanára pedig nem más volt, mint Garami József mesteredző.

Első bajnoki mérkőzését 1985. szeptember 7-én a Szombathelyi Haladás ellen játszotta a PMSC színeiben, ahol csapata 2–1-es diadalt ért el. A korábbi középpályás 1985 és 1990 között, egészen pontosan 134 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt piros-feketében és nevéhez 23 gól fűződik.

via GIPHY

Ezalatt tagja volt a PMSC bajnoki ezüst-, majd bronzérmes csapatának, sőt a Magyar Kupában egy ezüstérem mellett a győztesnek kijáró trófeát is a magasba emelhette, miután 1990-ben a sorozat fináléjában a mieink Tatabányán 2-0-ra legyőzték a Budapesti Honvéd SE-t. Ráadásul a lélektanilag nagyon fontos első találatot ő fejelte be Disztl Péter kapujába.

Emellett játszott a Feyenoord és a Manchester United ellen is. Ráadásul a válogatott mezét is magára ölthette öt barátságos mérkőzés alkalmával. Bérczy Balázs később megfordult a belga Germinalban, majd itthon a fővárosi Volán, a Budapest Honvéd, az Újpest, a BVSC és végül a BKV Előre első osztályú csapatát erősítette.

Pályafutása után közgazdász diplomát szerzett. 2002-től elnöke lett a HLSZ-nek, 2006-tól pedig dolgozott az MLSZ főtitkáraként. 2008-ban rövid ideig a Fehérvár ügyvezető igazgatója volt, míg 2009-ben a PMFC-t működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatójává választották, majd MLSZ-mérkőzésellenőrként tevékenykedett.

Egykori legendás középpályásunknak, a ma 51 éves Bérczy Balázsnak ezúton kívánunk nagyon boldog születésnapot!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram