Ma ünnepli születésnapját élő legendánk

Hatvanhat éves lett klubunk legendás középpályása, idősebb Dárdai Pál.

A pécsi labdarúgás történetének hosszú históriájában akadtak különleges egyéniségek. Közéjük tartozik idősebb Dárdai Pál is, aki a Pécsi MSC-ben teljesítette ki tudását. A hatalmas lelkesedéssel, szívvel megáldott futballista 1951. május 9-én született.

Az elmúlt évszázad hetvenes, nyolcvanas éveitől számít a pécsi futball egyik legismertebb alakjának Dárdai Pál. A remek középpályás jó egy évtizedig számított a legnagyobb kedvencnek Mecsekalján, igaz, ma sincs olyan, aki ne örülne meg neki, amikor összefut vele a PMFC egy-egy találkozóján. Testvére, Dárdai Lajos sem volt rossz játékos, legfeljebb kisebb szerencsével volt megáldva.

Szóval, létezett a fivér, aztán jött a gyermek, ifjabb Dárdai Pál, aki már a német Hertha BSC és a magyar labdarúgó-válogatott diadalaihoz is köthető. Rá már egy másik szurkolói generáció is emlékezhet, szóval személyükben a klub történetének egyik legnagyobb familiáris szereplőiről van szó.

12410535_343647535805841_4091919296365792147_n

Élükön a Véménden született Pállal, akinek akkora lövései voltak, hogy azok elől néha a kapusok rémületükben ugrottak el. Bár ez nyilván túlzás, de azért akadtak olyanok, akik nem bánták, ha már végképp lekéstek egy-egy sistergős bombáról.

Ne feledjük, Dárdai sporttárs soha nem lehetett felnőtt válogatott, ami nem a Pécs korábbi középpályásának képességeiről árul el kritikát. Hanem azt jelenti, egykoron milyen nehéz lehetett odakerülni a legjobb tizenegybe. 1978-ban Kovács Ferenc akkori szövetségi kapitány keretében szerepelt ugyan, de két esetben is sérülés akadályozta meg a bemutatkozásban.

Mindenesetre, ha nem csupán az élvonalban elért gólokat vesszük számításba, akkor Dárdai Pál messze a legeredményesebb focistának számít klubunkban. Ez cseppet sem meglepő, ha hozzátesszük, az 1976-1977-es évadban NB II-es gólkirály lett belőle. Az együttes meg bajnokként ünnepelhetett.

Egyszer, már az NB I-ben, a véméndi származású sportoló négyet vágott egy meccsen az akkori bajnok Újpesti Dózsának, amiért a szaklaptól 10-es osztályzatot kapott. Idősebb Dárdai Pál 1974 és 1989 között 361 bajnoki mérkőzésen lépett pályára pécsi színekben. Eközben tagja volt az 1978-as Magyar Kupa-döntős és az 1985–86-os idényben bajnoki ezüstérmet szerzett csapatunknak.

Páratlan labdarúgó-pályafutását követően idősebb Dárdai Pál vezetőedzőként is ült a pécsi kispadon. Azóta volt Komlón, Barcson és Dombóváron is tréner, legutóbb pedig a PMFC akkor megbízott edzőjét, Kulcsár Árpádot segítette 2014-ben.

A Baranya megyéhez, Pécs városához és persze a piros-fekete klubhoz ezer szállal kötődő idősebb Dárdai Pál a mai napig sem szakadt el egyesületünktől, hiszen nap mint nap bejár a klubházba, szerepel az öregfiúk-csapatban. Történeteit, szakmai észrevételeit mindig nagy figyelem kíséri.

Klubunk ezúton is nagyon boldog születésnapot és további jó egészséget kíván legendánknak!

Fénykép: Müller Andrea

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram