Boldog szülinapot, Ture!

Ma ünnepli 51. születésnapját korábbi bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes labdarúgónk, Turi Zsolt.

1966. október 18-án, Pécsen született Turi Zsolt, akinek már kisgyerekkorában megtetszett a labdarúgás. Ahogy nőtt, úgy lett egyre biztosabb benne, hogy focista szeretne lenni. Ezért jelentkezett a megyeszékhely elsőszámú klubjához, a PMSC-hez, ám akkor oda nem vették fel, így aztán a város másik meghatározó egyesületénél, a PVSK-nál kötött ki.

A vasutasok között töltött serdülő, majd ifjúsági évek során remekelt a pályán, mígnem aztán Garami József megkeresésének eleget téve, 1981. telén a piros-feketékhez került. A sok szép utánpótlás siker után felkerült a nagycsapathoz is, ahol nem kellett sokáig várnia NB I-es bemutatkozására. 1985. májusában hazai pályán a Ferencváros elleni teltházas mérkőzésen debütált az első osztályban.

Nem volt egy izgulós, görcsölős típus, hiszen első meccsén már majdnem be is talált. A szezon hátralévő mérkőzésein mind szóhoz jutott, így hét mérkőzésen sikerült két gólt szereznie. Az 1985-86-os évadban huszonnyolc találkozón tizenkét gólt jegyzett, ráadásul a Honvéd mögött ezüstérmes helyen végeztek, elérve a klub mindmáig legnagyobb bajnoki sikerét.

A következő idényben aztán a PMSC-vel bejutottak a Magyar Kupa fináléba. A székesfehérvári döntőn nem lépett pályára az Újpest ellen, amely 3-2-re legyőzte a Pécset. Eközben a bajnokságban szinte alig mulasztott, sőt a gólok számából sem vett vissza. Turi Zsolt később tagja volt annak a pécsi csapatnak is, amely előbb elhódította a Magyar Kupát, majd bronzérmes helyen végzett a bajnokságban.

Sajnos azonban nem kerülték el a sérülések, aminek következtében közel másfél évet kellett kihagynia. Felépülését követően újra felvette a ritmust, mígnem Garami József invitálásra a fővárosba költözött. Turi Zsolt 1993 és 1996 között az Újpesti TE labdarúgója volt, ahol az 1994-95-ös idényben ezüst-, majd az 1995–96-os idényben bronzérmet szerzett a csapattal.

Ezt követően fél évet a pécsi DD Gáz együttesében töltött, majd visszatért a PMFC-hez. Mindent egybevetve Turi Zsolt 164 bajnoki mérkőzésen szerepelt piros-feketében és 41 gólt szerzett. Később megfordult több alacsonyabb osztályú osztrák gárdánál, játszott az SC Fürstenfeld, az ASK Baumgarten, illetve az SV Kukmirn alakulatában.

Újabb sérülése után hazatért, ahol a Bicsérd, a Harkány, a Pellérd, valamint a Görcsöny együttesét erősítette. Aktív játékos pályafutása után edzőnek állt, utánpótlás szinten dolgozott Pellérden, a PVSK-nál, a Pécsi Góliátnál, valamint a PMFC-nél, ahol U12-től U19-ig minden korosztállyal foglalkozott. Turi Zsolt jelenleg az NB III Közép-csoportjában szereplő Szentlőrinc SE vezetőedzőjeként tevékenykedik, szombaton tehát pont egykori csapata, a Munkás ellen vezeti pályára tanítványait.

A ma 51. életévét betöltő Turi Zsoltnak ezúton kívánunk boldog születésnapot!

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram