A pécsi focilegendák köztünk élnek

LAPSZEMLE: Legendákkal és jelenleg is aktív játékosokkal, edzőkkel telt meg a Kodály Központ november 4-én este. Ezúttal nem zenésznagyságok voltak a vendégek, de sokan közülük művészi szinten bántak a labdával. A megjelentek ugyanis a Pécsi Labdarúgás Napjának második gálaestjére érkeztek, a pécsi önkormányzat meghívására.

Felsorolni is nehéz lenne azt a sok nagyságot, akik ellátogattak az eseményre, ezért aztán meg sem próbáljuk, de a teljesség igénye nélkül megemlítjük, hogy olyan, Pécsen már sajnos csak ritkán látott egykori közönségkedvencek is megjelentek, mint például Garami József mesteredző, a Dunai testvérek, az 1985/86-os szezon ezüstcsapat gerince, valamint Róth Antal.

Mint ismert, az emléknapot a Pécsi Dózsa Newcastle United felett aratott győzelmének és Európai Városok Kupája-továbbjutásának évfordulójára tűzték ki. A baranyaiak 1970 november 4-én ütötték ugyanis ki az angol együttest a sorozatból és mindmáig ezt tartják a helyi labdarúgás legnagyobb diadalának.

Az ötlet dr. Páva Zsolt polgármestertől származik és hamar népszerűvé vált, a mostani eseményen is sokan jelentek meg. Az estet a városatya nyitotta meg, aki kiemelte, nagyon fontos, hogy a hagyományokat ápolja, megbecsülje a közösség, ezért is hívta életre ezt az ünnepnapot.

Sárfalvi Péter, helyettes államtitkár beszéde után Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a résztvevőket a PMFC aktuális helyzetéről és terveiről. Kiemelten foglalkozott a Pécsi Labdarúgó Akadémiával, amelynek telephely-rekonstrukciója 2018 elején kezdődhet meg, amit követően az utánpótlás korú játékosok profi körülmények között készülhetnek majd.

A színpadon zajló kerekasztal beszélgetés során a Pécsi Dózsa korábbi játékosa, Maurer László, az olimpiai bajnok Dunai Antal és a PMFC-vel kupagyőztes Megyeri Károly mesélt korabeli élményeiről. Az eseményen valamennyi megjelent labdarúgó kapott egy ajándékcsomagot, amely egy pécsi futballról szóló könyvet is tartalmazott. Az idén 50., 60., 70. és 80. születésnapjukat ünneplőket pedig külön is köszöntötték.

Ráadásul, hogy a nap igazán ünnepi legyen, a mostani játékosok is hozzátettek a felhőtlen hangulathoz, hiszen az NB III-as együttes kora délután 7-0-ra verte meg a Szekszárdot.

Szöveg forrása: pecsma.hu. Fénykép: Müller Andrea.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram