56 esztendős lett egykori osztrák gólvágónk

Az 1994-95-ös bajnoki évadnak merész célokkal vágott neki a PMSC, több komoly igazolással próbálták megerősíteni a piros-feketék élvonalbeli keretét. Többek között érkezett egy óriási nemzetközi és válogatott rutinnal is rendelkező osztrák támadó, aki 22 NB I-es pécsi mérkőzésen 10-szer talált be. Eláruljuk, a következőkben a ma 56. életévét betöltő Richard Niederbacherről lesz szó.

Az 1961. december 12-én a kelet-stájerországi Gleisdorfban született támadónak a közeli nagyváros csapatánál, a Sturm Graznál indult el felnőtt karrierje. 18 évesen, az 1979-80-as szezonban mutatkozott be, majd a következő évadban már több lehetőséget kapott, ráadásul a Salzburg és a Linzer ASK ellen megszerezte első bajnoki góljait, majd az UEFA-kupában is feliratkozott a gólszerzők közé.

Richard Niederbacher számára az 1982-83-as szezon hozta meg az igazi áttörést. Kiváló formában futballozva, 30 meccsen 15 gólt jegyzett. Találatai közül leginkább az Eisenstadt elleni mesterhármasa és a salzburgiaknak vágott duplája emelhető ki. Az osztrák csatár teljesítménye hamarosan fölkeltette a külföldi érdeklődők figyelmét is, így 1983 nyarán a belga Waregem szerződtette.

A gólerős támadó gyorsan felvette a belga liga ritmusát, és mivel magával vitte Belgiumba is kedvenc góllövő cipőjét, alaposan belelendült, 33 mérkőzésen 24 találat, amivel a belga góllövőlistán az előkelő második helyen végzett! Káprázatos formája rögtön két eredménnyel is járt. Az első, hogy behívták az osztrák válogatottba, majd még ebben az évben háromszor húzhatta magára a címeres mezt.

Névtelen73

Játéka megtetszett a Paris Saint-Germainnek, amely a következő szezonra leigazolta. A PSG egyedül a francia kupában villogott, a döntőig jutva. Érdemes megemlíteni, hogy a francia gárdával Niederbacher szerepelt az UEFA-kupában, de a 2. fordulóban jött az épp csúcsformában focizó Videoton, amely az első meccsen 4-2-re alázta saját közönsége előtt a PSG-t. A másodikat is hozták a magyarok, így a Vidi ment tovább, s meg sem állt a fináléig.

Az osztrák támadó 1985-ben elhagyta a PSG-t, s fél évre a francia második ligában érdekelt Reimsbe igazolt. Majd szezon közben visszatért hazájába, a First Viennához. Azonban náluk sem időzött sokat, mivel közben befutott a Rapid Wien ajánlata, s még az idény elején át is igazolt hozzájuk. A bécsieknél fél szezont játszott, így 1987-ben lemaradt a bajnoki címről, illetve a kupagyőzelemről is.

Az osztrák légiós visszatért Belgiumba, ráadásul ezúttal hosszabb időt töltött a Waregemnél, öt éven át, egészen 1992-ig szolgálta a klubot. Nem mellékesen 152 mérkőzésen 61 gólt rúgott. A válogatott csatár ezt követően visszatért Ausztriába, a Vorwärts Steyrhez. A 31 esztendős játékos a csapatban húzóember tudott lenni, egy esztendő múlva pedig az osztrák második vonalban szereplő FC Linzhez távozott.

Az 1994-95-ös szezonban viszont már a PMSC színeiben szerepelt. A csatár a 4. fordulóban jegyezhette első gólját, a bajnoki címvédő Vác ellen. Jobb meccsei közé tartozott a Parmalat elleni, amelyet duplájával egymaga döntött el! Bár Richard Niederbacher kiválóan teljesített, 10 gólt rúgott, a pécsi egyesület felemás eredményeket produkált, s ez a középmezőnyre, a hetedik pozícióhoz volt elég.

A gólvágó az idény után végleg hazatért Ausztriába, s a másodosztályú DSV Leobennél vezetett le, és tőlük is vonult vissza az aktív játéktól 1997-ben. Később edzői karrierbe kezdett, előbb szülővárosa helyi csapatát, majd a leobenieket irányította, azután megjárta az FC Gratkorn és a Neusiedl alakulatait is. Legutóbb a SC Liezen gárdájánál látta el az edzői teendőket.

A ma 56. életévét betöltő egykori osztrák gólzsákunknak ezúton kívánunk boldog születésnapot!

Fénykép: Laufer László/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram