Szőcs János: 85!

A Pécsi Dózsa egykori jobbhátvédje, a PMSC későbbi vezetőedzője ma ünnepli születésnapját.

Nincsenek olyan sokan a pécsi labdarúgás történetében azok, akik egy klubnál az élvonalban rúghatták a labdát, aztán ugyanott edzőként is bizonyíthatták képességeiket. Közéjük tartozik Szőcs János (képünk jobbról az első), aki a Pécsi Dózsában játszott, azután a jogutód Pécsi Munkás SC gárdáját irányíthatta.

A kiváló labdarúgó, illetve későbbi szakember 1933. február 18-án született a Vas megyei Ikervár településen. Labdarúgóként szerepelt számos helyen, de a tanárképző főiskola elvégzése miatt Pécsre került, ahol nem hagyott fel a focival és 1955-től, négy szezonon át a Pécsi Dózsa SC mezét viselte.

A hamar meghatározó szerepet betöltő korábbi jobbhátvéd részese lehetett a klub első NB I-es bajnoki sikerének a Szombathely ellen, még 1955. február 27-én. Akkor a lila-fehérek 3-0-ra verték a vendégeket a nyitónapon. Szőcs János pécsi játékosként az élvonalban összesen 74 meccsen vehetett részt.

Később edzőként tért vissza a városba, a PMSC-nél 1978-ban kezdte a munkát és három bajnoki évadon keresztül vezette a gárdát. Az itt eltöltött idő alatt százkét bajnokin állíthatta össze az általa elképzelt legjobb pécsi együttest. Mérlege ezalatt harminckét győzelem, harmincnyolc döntetlen, harminckét vereség, százharmincnyolc rúgott és százhuszonöt kapott gól.

Edzői tevékenysége alatt játszotta a PMSC első kupadöntőjét (Magyar Népköztársasági Kupa) is, amit azonban elveszített a Ferencváros ellen. A Népstadionban rendezett találkozón már 2-0-ra vezetett a Pécs, onnan egyenlített az FTC, aztán a hosszabbításban 4-2-re nyertek a fővárosiak.

A fontos csata elvesztése annak ellenére is megtörtént, hogy Szőcs sporttársat több játékosa is nagy taktikusként említette meg. De azon a napon, 1978. augusztus 20-án, nem volt szerencséje sem a szakembernek, sem játékosainak.

Egyszer szövetségi kapitánynak is felkérték Szőcs Jánost. Megbízott irányítóként, 1975. április 16-án Wales ellen (1-2) vezethette a nemzeti csapatot, méghozzá Európa-bajnoki selejtező keretein belül. Végleges kinevezést azonban a tréner nem kapott, bár a hozzáértése alapján kétségtelenül alkalmas lett volna a feladat ellátására.

A ma 85 esztendős Szőcs Jánosnak ezúton kívánunk nagyon boldog születésnapot!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram