Dr. Katzirz Béla: 65!

Ma ünnepli születésnapját klubunk és a magyar labdarúgó-válogatott egykori legendás kapusa.

Hatalmas termete a focikapuk előterében tekintélyt parancsolt, mert, bár Katzirz Béla labdarúgó, egyben kapus cseppet sem volt durva játékos, de ha odaugrott egy labdáért, akkor ott nehéz volt talpon maradniuk a támadóknak. A 22-szeres válogatott hálóőrtől már senkinek sem kell tartania, mivel hatvanöt évesen nem röpköd a labdák után.

Akadt a pécsi labdarúgás történetében egy-két remek játékos. Vitathatatlanul közéjük tartozott Katzirz Béla, aki 1953. április 27-én született, Budapesten. A sportága lapjaival azonban már Pécsett ismerkedett meg, majd a Pécsi Ércbányászból, a fúzió után 1973-ban került a PMSC-hez. Ahol aztán sikerült kiszorítania a gólvonalról legendás elődjét, Rapp Imrét.

Miután beállt a kapufák közé, szinte kibérelte a helyet, jó egy évtizeden keresztül. Nem keveset, pécsi mezben egészen pontosan 268 bajnokin védte a mieink kapuját. Eközben országosan ismert játékossá nőtte ki magát. Egy darabig a vidék legjobb „portása” volt, aztán már a haza első számú, feketeruhás focistájává vált. Bár, amikor Béla a csatárok „réme” volt, akkor már kiszínesedett a kapusmez is. Ezért aztán az ellenfelek jól láthatták, ha elindult valamerre, mert az öt és feles környékén nagy tekintélye volt, az kétségtelen dolog.

A hazai futballmezőkről egy szándékos képzavarral az európai focitengerre evezve, elmondhatjuk, tényleg a legjobbak közé emelkedett. Katzirz Béla 1978 és 1983 között, 3 olimpiai válogatott szereplésen felül, 22 alkalommal húzhatta magára a magyar labdarúgó-válogatott címeres mezét. Többek között elutazhatott az 1982-es, spanyolországi világbajnokságra is. A keret tagja volt ugyan, de pályára nem léphetett. Viszont arra azért jó lehetett a kirándulás, hogy a nevét megismerjék még Portugáliában is.

1983-ban pécsi pályafutását befejezve szerződött a Sporting Lisszabon együtteséhez. Ahol természetesen nem vallott szégyent. Vezérletével csapata két bajnoki bronzot és egy ezüstérmet szerzett. Szinte hihetetlen, de a klubnál még napjainkban is emlékeznek rá. A mai sportszeretők sem feledhetik el azt az egyéniséget, Katzirz Béla vitathatatlanul sokat tett a sportágáért, főleg a baranyai megyeszékhelyen. 1985-ben megszerezte jogi diplomáját, pályafutása befejezte után pedig nyitott egy jól működő ügyvédi irodát, azóta is a jogi pályán tevékenykedik.

Klubunk ezúton is nagyon boldog születésnapot és további jó egészséget kíván egykori kapuslegendánknak!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram