Amszterdamtól Padováig – 4. rész

Vajon a Pécsi Dózsa megszerezte zsinórban negyedik győzelmét is az Intertotó Kupában?

1962. június 17-én ismét nemzetközi labdarúgó-mérkőzésre indultak a szurkolók Pécsett, ám a Verseny utcai, mai PVSK-pálya helyett a PBTC (Bőrgyár-pálya) otthonába vonult a nagyérdemű. A Pécsi Dózsa NB I-es csapata megszokott lakhelye helyett eggyel odébb folytatta küzdelmeit az Intertotó Kupa 4. csoportkörében. A helyszínváltozás oka nem ismert, de talán ennyi év távlatából már mindegy is.

A jó formának örvendő lila-fehérek mérkőzését óriási érdeklődés előzte meg. Ezért a meccs napján a helyi napilapban megjelent a klub vezetőségének felhívása, miszerint a nyugat-német VfV Hildesheim elleni visszavágóra az ülőhelyek elővételben elfogytak, de tribünálló- és állóhelyet még korlátozott számban lehetett venni a mérkőzés előtt a korábbi bőrgyár-pályánál.

A Verseny utcában található, ma Várkői Ferenc Diák- és Szabadidősport-központ néven ismert focipálya körül hétezer fanatikus zsúfolódott össze, hogy szemtanúi legyenek a Pécsi Dózsa SC első nemzetközi kupaszereplése során következő negyedik állomásnak. A volt NSZK-beli együttes ellen győzniük kellett a hazaiaknak, hogy továbbra is csoportja első helyén maradjon a Kállai Lipót fémjelezte alakulat.

Sajnos az időjárás nem kegyelmezett, zuhogó esőben indította útjára a meccset Gere Gyula játékvezető. Ám a bőrig ázott szimpatizánsok, akik kitartottak a csapat mellett, nem csalódtak. Hiszen a Dózsa eredményes játékkal honorálta szenvedéseiket. A 25. percben Dunai Antal találatával megszületett a vezetés, majd egy jobboldali támadás után Weisenmüller Hans csúsztatása kötött ki a pécsi hálóban, aki ráadásul a fordulást követő második percben ismét gólt ért el, 1-2.

Aztán jött egy pécsi tizenegyes, ami megfordította a mérkőzés sorsát. Hegyi Sándor a rábízott büntetőt értékesítette a 70. percben, majd egy minutummal később ismét Dunai Antal vágott be még egyet Ludwig Lachner gárdájának kapujába, 3-2. Az izgalmak ezek után is folytatódtak, a 79. percben Opova József góljával növelték előnyüket a jól hajrázó Dózsások. A vizitálóktól Noak Paul tudott még eredményes lenni, de a rendes játékidő utolsó percében Hegyi Sándor ismét egy 11-es kihasználásával állította be az 5-3-as végeredményt.

A lefújást követően rendkívül örült a győzelemnek a pécsiek trénere, Kállai Lipót szerint azért is volt fontos zsinórban negyedik sikerük a nemzetközi megmérettetésen, mert az újabb két pont csoport elsőségét jelentett a Pécsi Dózsának. Mérlegük egyébként igen impozáns volt, 4 mérkőzés során 4 győzelem, 13 rúgott és 6 kapott gól.


Pécsi Dózsa SC – VfV Hildesheim 5-3 (1-1)

Pécsi Dózsa SC: Danka (Zengői, 46.) – Csupák, Kocsis, Hegyi – Serédi, Halasi – Györkő (Rádi, 33.), Dunai I., Opova, Dunai II., Török. Vezetőedző: Kállai Lipót.

VfV Hildesheim: Gerstle – Oppermann, Wiesenmüller, Künnecke, Kuschenberg, Winkelmann, Zimmermann, Noak, Winkelmann, Träger, Bohnsack. Vezetőedző: Ludwig Lachner.

Gólszerzők: Dunai II. (25., 71.), Hegyi (70., 89. – mindkettőt 11-esből), Opova (79.), illetve Weisenmüller (45., 47.), Noak (85.)


Jöhetett a folytatás, az FK Velez Mostar elleni Rappan Kupa (Intertotó Kupa) mérkőzésre készülő Pécsi Dózsa csapata a találkozó előtt Pécs helyett ideiglenesen Szentlőrincen edzett. A játékosoknak közel félórás sprinttel és gimnasztikával megtarkított bemelegítést vezényeltek, majd pedig egymás elleni játékkal folytatódott a tréning. A hangolódás tehát jól zajlott, tízrészes rovatunk ötödik felvonásával legközelebb június 24-én találkozhatnak!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram