Made in PMFC interjú Lutz Andrással

A PMFC szakmai stábjából talán őt ismerik a legkevesebben, de az, amit csinál, mégis roppant fontos. Legendás játékosunk, Lutz Jakab fia, Lutz András videóelemzőként segíti első csapatunk munkáját. Interjúnk az Aqvital FC Csákvár elleni stadionújságban jelent meg.

– A legtöbb kisgyerek focista akar lenni, és talán elvétve akad egy-egy olyan lurkó is, aki mondjuk edző. No de ki az, aki kiskorától kezdve tudja, hogy márpedig ő videóelemző lesz?

– Ilyennel az elmúlt harminc évben még nem találkoztam. Édesapám közel 300 meccset játszott a PMSC-ben, és kicsiként az ő nyomdokaiba akartam lépni. Utánpótlás koromban itt is fociztam, de az álom végül csak álom maradt. Elkerültem innen. Hat éve kezdtem edzősködni, akkor hívott a klubhoz Kulcsár Árpád. Négy éve egy edzőképzésen találkoztam videóelemzőkkel, ez pedig nagyon megtetszett. A klub épp szeretett volna egy ilyen szakembert a stábba emelni. Így kezdődött.

– Hogyan kell elképzelni a munkáját?

– A saját játékunkat kell elemezni, és az ellenfeleket kell feltérképezni. Az előbbi pörgősebb, hiszen a bajnoki meccseink másnapján, reggel már be kell mutatni a játékosoknak az anyagot.

– Ön elemez a csapat előtt?

– Én készítek egy anyagot, amit megmutatok Vas Lászlónak és elmondom az észrevételeimet. Néha saját meglátása alapján apróbb dolgokat módosít, majd ő az, aki a csapat felé közvetíti.

– Olyan ön, mint egy kritikus. Mindig csak a hibát kell keresnie.

– Tévedés. A jól sikerült játékelemeket is meg kell mutatni, nagyon fontos a pozitív visszacsatolás.

– Hogyan tudja magát képezni?

– Főként úgy, hogy rendszeresen beszélgetünk az ország különböző pontjain lévő videóelemző kollégákkal. Sokan előttünk járnak még e téren. Az NB I-ben mindenhol van ilyen szakember, a másodosztályban a csapatok felénél. De egy-egy kiemelt akadémián akár több fős stáb végzi azt a munkát, amit Pécsett én egyedül.

– A technika mennyit tud segíteni?

– Rengeteget. Nyilván én is folyamatosan figyelem, hogy mi az a technikai újdonság, ami a segítségünkre lehet. Ma már vannak például labdakövet kamerák. Mondanom sem kell, egy-egy ilyen eszköz nem csak a munkánkat képes segíteni, hanem annak minőségét is. De a stáb többi tagja is benne van ebben. Nagy stábbal dolgozik az első csapatunk, ahol mindenkinek megvan a maga feladata. Szerintem azért működünk jól, mert mindenki elképesztő energiákat pakol bele a munkába.

– És hogyan látja a csapatot?

– Tavaly az egység és a kiváló öltözői légkör volt a sikerünk egyik titka. Ez most is megvan. Nyilván a hangulat most még nem az igazi, de látva azt, hogy mennyit dolgozik mindenki, biztos vagyok abban, hogy például ami a Soroksár ellen háromszor kifelé pattant, az szépen lassan elkezd befelé pattanni. Az jól látszik, hogy az ellenfelek is sokkal jobban készülnek ránk, mint tavaly. De itt a szép feladat nekem is, hogy még jobban kielemezzem őket.

A Made in PMFC 5. számát online ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram