Nagy kihívás előtt

Made in PMFC-interjú: Bár még csak 32 éves, de volt már utánpótlás edző, igazgatott egy klubot, foglalkozott játékos megfigyeléssel, most pedig a PMFC női szakosztályának vezetője. Szeptemberben felnőtt női csapatot is indít a klub az NB II-ben, de Arató Zsombor hisz benne, hogy 1-2 éven belül már az élvonalban fognak szerepelni.

Fiatal kora ellenére elég sok dologba belekóstolt már a labdarúgás világában. Hogyan jött a női foci?

Valóban, korábban volt lehetőségem tapasztalatot szerezni utánpótlás edzőként különböző korosztályokban, eközben párhuzamosan technikai vezetőként is tevékenykedtem. Aztán jött egy lehetőség, hogy az NB III-as Kozármisleny klubigazgatójaként próbáljam ki magam, de később a scoutingba is bele tudtam kóstolni. Közel két éve Győri Jánosnak és Bolboaca Augustinnak köszönhetően kerültem a PMFC női szakosztályvezetői pozíciójába, azóta igyekszünk közösen építkezni.

A női fociról sokan lesajnálóan szoktak beszélni. Nem tartott ezért kicsit a feladattól?

Mivel korábban nem dolgoztam női vonalon, nem volt mélyebb rálátásom, így nem is bátorkodtam összehasonlítani a férfi focival. Viszont mióta belecsöppentem, sokszor kapom meg ezt a kérdést. Ezeket a felvetéseket egy egyszerű viszontkérdéssel szoktam lezárni: Ugyanazt várjuk el egy női kosár-, vagy kézilabda játékostól, mérkőzéstől, mint egy férfitól? Én inkább motivált voltam. Az alapokat tekintve nincs számottevő különbség a férfi és a női szakosztály vezetése között.

Nemrég jelentette be a klub, hogy az új szezontól felnőtt női csapatot indít az NB II-ben. Hirtelen jött ez a lehetőség?

Abszolút tudatosan terveztük így. Nem szerettünk volna egy egész csapatot „külsősökből” kiállítani. A célunk, hogy az akadémiáról kikerülő, vagy fiatalabb válogatott, válogatott közeli játékosok alkossák a felnőtt csapatunkat, néhány rutinosabb futballistával kiegészülve.

Idehaza azért még elég szűkös a szakág felhozatala. Ez előny vagy inkább hátrány?

Jelenleg 8 utánpótlás női akadémia működik itthon. A másodosztályban két csoportban 10 illetve 11 együttes szerepel. Az elmúlt évek alapján a Nyugati-csoportban 2-3 gárda tűzi ki célul a feljutást, ami akár azt is jelenthetné, hogy egyszerűbb a dolgunk, viszont ezek a csapatok komolyabb játékerőt képviselnek. Jó erőfelmérő lesz számunkra az első szezon.

Mi a cél?

A cél, hogy 1-2 éven belül az első osztályban szerepeljünk! Az akadémiai minősítéssel az is kiemelt feladatunk, hogy a pécsi és környékbeli leány labdarúgókat feltérképezzük. Mivel nem olyan nagy mintával rendelkezik még a női vonal, mint a férfi, a geográfiai határokat azért néha ki kell tolni. Azonban a terv az, hogy a felnőtt csapatunk nagy részét saját akadémistáink, helyi kötődésű lányok alkossák, néhány rutinosabb játékossal kiegészülve.

Nagyon sok korosztályos válogatottja van a PMFC női szakosztályának. Ez fontosabb, mint a felnőtt csapat?

A válogatott meghívók jó visszajelzései a munkánknak, az egyéni fejlesztés kiemelt cél, ez magával hozza csapataink jó szereplését is. Az igazi fokmérő az lesz, hogy hány játékost tudunk kinevelni a hazai élvonalnak, külföldi csapatoknak hosszú távon. Persze nem mindenkiből lehet NB I-es játékos, de felnőtt ember igen, így fontos, hogy rendszert építsünk ki a lányok életében a tanulás és a sport összefüggésében.

Sok év múlva is a PMFC női szakosztályának élén látja magát?

Nagyon élvezem a munkámat. Amíg érdemesnek találnak a feladatra, és én is úgy gondolom, hogy hozzá tudok járulni a szakág fejlődéséhez, szeretnék élni a lehetőséggel.

Interjúnk a Made in PMFC 3. évfolyamának 17. számában jelent meg, a teljes újságot ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram