Pécsiek az “Álmok Színházában”

1990. szeptember 19-én, a Magyar Kupa-győztes PMSC a nagyhírű, Alex Ferguson trenírozta Manchester United otthonában játszotta első Kupagyőztesek Európa Kupája, más néven KEK-mérkőzését. Garami József pécsi alakulata a találkozót előtt pár nappal érkezett meg az angol ipari nagyvárosba, ahol a baranyai piros-feketék programjában rövid városnézés mellett a felkészülés dominált.

A brit szigetország sztárcsapatának otthonául szolgáló, már akkor is grandiózus befogadóképességgel rendelkező Old Traffordon aztán szemerkélő eső, hatalmas hangorkán, piros-fehér léggömberdő és nem utolsósorban 28 441 néző várta a pályára lépő csapatokat. A lufikat még a kezdősípszó elhangzása előtt a magasba engedték, jelezve, hogy öt év után újra szabaddá vált az út Európába az angol labdarúgás előtt.

A nagy várakozás övezte nemzetközi kupamérkőzés a holland van der Ende engedélyével vette kezdetét. Ahogy számítani lehetett, a machesteriek az első tíz percben kapujukhoz szegezték a pécsieket, akiknek egészen saját térfelük közepéig kellett visszahúzódva megszűrniük a Vörös Ördögök támadásait. Egy ideig jól is végezték feladatukat, a 12. percben viszont megszerezték a vezetést a házigazdák.

Blackmore vezette rá a labdát a pécsi hátvédekre, akik közül mindenki átadást várt. A klasszis focista azonban gondolt egyet, s úgy 22-ről, baloldalról nagy erővel a jobb felsőbe vágta a labdát. Bodnár kapus sem számított erre, ő ugyanis a megszokott módon ellépett a rövid sarok irányába, s már csak arra eszmélt, hogy a maga módján csodálatos löket a hálójában kötött ki, 1-0.

A gólt követően feljebb merészkedett a PMSC, a MU azonban nem volt elégedett a gyorsan megszerzett előnnyel. Olyannyira, hogy a pécsi hálóőrnek több ízben is védenie kellett, a 19. minutumban viszont ismét mattolták a vendégeket. Blackmore ragyogó kiugratásával Webb lépett ki tökéletesen, s 12-ről a már tehetetlen Bodnár mellett fél fordulattal laposan a bal sarokba vágta a játékszert, 2-0.

A félidő hátralévő részére is a hatalmas manchesteri nyomás volt jellemző, Kónyáék azonban hősiesen állták a sarat. A fordulást követően megint csak a házigazdák támadásait kellett kibekkelniük a pécsieknek, akik labdaszerzés esetén a középpályán igyekeztek építkezni, s ezt jobbára sikerrel is tették. A második félidőt lehozták újabb kapott gól nélkül Bodnárék, a 2-0-s végeredménnyel pedig maradt némi remény a mecsekaljai visszavágóra.


KEK-mérkőzés, 1. forduló
Manchester, Old Trafford, 28 441 néző, Vezette: van der Ende (holland)
Manchester United – PMSC 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Blackmore (12.), Webb (19.)
Sárga lap: Braun (29.)

Manchester United: Sealey – Irwin, Bruce, Pallsiter, Blackmore – Webb, Phelan, Ince (Sharpe, 70.) – Beardsmore, Robbins (Hughes, 78.), McClair. Edző: Alex Fergusson.

PMSC: Bodnár – Kónya, Balog, Braun – Tomka, Bérczy, Megyeri, Czéh, Palaczky (Czérna, 81.) – Lovász (Bojás, 76.), Lehota. Edző: Garami József.


Fénykép: Laufer László/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram